Az élelmiszerválság már a spájzban van

Egyre drágulnak az élelmiszerek. Emiatt az afrikai országokban fokozódhat az elszegényedés, terjedhet az éhínség. Ha Elefántcsontparton nem rendezik záros határidőn belül a politikai válságot, akkor még a tejcsokoládé is keserű lesz, az égbe szökő ára miatt. A világbank elnöke, Robert Zoellick, ezért sürgeti, hogy: „A G20-nak stabilizálnia kell az élelmiszerárakat”.

A G20-nak lépnie kell, hogy az alapvető élelmiszerek mindenki számára folyamatosan elérhetőek legyenek. A megoldást azonban nem a piacok elleni szankciók, hanem azoknak a jobb kihasználása jelentené. Az élelmiszerárak az előző hónapban megdöntötték a gazdasági válság okozta áremelkedést. A gabonafélék értéke még magasabb is lehet az időjárás kiszámíthatatlansága miatt.

A világbank elnöke szerint sokkal komolyabban kellett volna foglalkozni a helyi és a nemzetközi árak közötti kapcsolattal. Példaként Kambodzsát említette, ahol a rizs ára emelkedett, míg a világpiacon 15%-al kevesebbet adtak a rizsért. A szállítási költség, az árucikk és az átváltási árfolyamok mind összefüggnek a világpiaci árakkal. Arra is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy az exportálásra vonatkozó szankciók a humanitárius élelmiszersegélyekre ne vonatkozzanak. Az kiviteli korlátozások ugyanis instabillá tehetik az árakat. Zoellick azt szeretné elérni, hogy az élelmiszersegélyek szabad áramlását semmilyen ország ne akadályozhassa. Az elnök javaslatot tett a szállítmányozás átláthatóságának fejlesztésére, illetve véleménye szerint humanitárius élelmiszer tartalékokat kellene létrehozni a katasztrófa sújtotta területeken. Ezt kiegészítve Zellick arra is javaslatot tett, hogy a szállítási költségeket és a szegény országba továbbított energia árat mesterségesen alacsony szinten kellene tartani .

2011-ben a G20-as országcsoport elnöki pozícióját Nicolas Sarkozy, francia elnök látja el.

Az élelmiszerár-válság elmélyülését táplálhatja az elefántcsontparti politikai válság. Az elmúlt két hónapban gyakorlatilag teljesen leállt az ottani gazdaság. Fő export cikkük a kakaóbab szállítmányok sora áll a kikötőkben, vagy éppen az ültetvényeken. A sztrájkok és fosztogatástól való félelem miatt szinte lehetetlen elszállítani a csokoládé alapanyagot. 2010 utolsó napjára az elefántcsontparti kikötőkben 600 ezer tonna kakaó halmozódott fel. Az exportőrök szintet tehetetlenül nézik, hogy a válság miatt nem tudják teljesíteni korábban vállalt szállítási feladataikat.. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaó exportőre, így az ottani válság miatt az árutőzsdéken a kakaó ára drágul, korábbi rekordszinteket dönt meg.. A helyzet további romlása, pedig beláthatatlan következményekkel járhat a kakaó világpiaci árára, és az elefántcsontparti gazdaságra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez