Bolívia és Peru legkeresettebb bűnözője – ismét elkapták Belaundét

Tegnap a bolíviai hatóságok arról adtak hírt, hogy ismét rendőrkézre került a korábban La Pazban házi őrizetben tartott Martín Belaunde Lossio, Ollanta Humala perui államfő korrupciós vádak miatt körözött egykori tanácsadója.

René Martínez bolíviai igazságügy-miniszter helyettes megerősítette, hogy a néhány napja házi őrizetéből megszökött Belaundét a Brazíliával határos Beni tartomány Magdalena városában fogták el a hatóságok, mintegy 300 kilométerre a tartományi székhelytől, Trinidadtól. A perui tanácsadó letartóztatása nyomán egyébként rács mögé került számos bolíviai állampolgár is, akiket Belaunde szökésének megszervezésével vagy támogatásával vádolnak.

Belaundét – aki Humala elnök 2006-os kampánytanácsadójaként vált ismertté – hazájában több rendbeli korrupció és törvénytelen lobbizás miatt keresték a hatóságok. A férfi letartóztatása elől 2014 decemberében menekült Bolíviába, ahol házi őrizet alá helyezték, és ahol egyébként menedékjogot is kért. Belaunde május 24-én szökött meg ismét, miután egy bolíviai bíróság úgy döntött, hogy perui állampolgárként kiadja őt hazája hatóságainak.

A tanácsadó szökése után méltán pályázhatott volna Bolívia és Peru legkeresettebb bűnözőjének titulusára, hiszen kézre kerítésére mindkét országban nagy erőkkel indítottak hajtóvadászatot a hatóságok. Bolíviában Belaunde szökése rögvest a kabinetminiszter, Hugo Moldiz posztjába került, valamint további 14 bolíviai állampolgár ellen is eljárás indult az ügy kapcsán. Belaunde Bolíviába érkezése után sietett kijelenteni, hogy valójában egy politikai kirakatper áldozata, mert olyan információk vannak a birtokában, amelyek kellemetlenül érinthetik a perui államfőt és feleségét. Tény, hogy februárban a perui államügyészség korrupcióellenes osztálya négy parlamenti képviselő mellett a perui first lady után is nyomozást rendelt el, egy sor bizonyíték ugyanis azt igazolhatja, hogy a perui államfő felesége, Nadine Heredia is részt vállalhatott néhány nem éppen törvényes üzletben.

A volt tanácsadó szökése nyomán a perui és a bolíviai kormány is a kemény sajtókritikák célpontjává vált, az előbbi azért, mert nem siettette Belaunde kiadatását, az utóbbi pedig azért, mert a perui férfit felügyelő egyenruhások megvesztegetés után nyilvánvalóan hagyták futni a perui foglyot.

Arról még csak találgat a sajtó, hogy vajon mi lesz Belaunde további sorsa, az azonban szinte bizonyos, hogy az ügy nyomán mindkét latin-amerikai országban további fejek hullanak majd a porba. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez