Tunézia az Africa Summit VII. – a Maghreb reneszánsza konferencián

Magyarország, Budapest- Jelentősen fejleszthetőnek ítélte a magyar-tunéziai gazdasági kapcsolatokat Alaya Bettaieb, a tunéziai nemzetközi gazdasági együttműködést és a külföldi beruházásokat felügyelő minisztérium államtitkára  Budapesten. 

    Az államtitkár – aki egyben a Magyar-Tunéziai Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság társelnöke is – felhívta a figyelmet arra, hogy Tunéziában mintegy 3200 külföldi vállalat működik és ebből csak kettő a magyar. Ezért mint mondta, szinte minden területen lehetőség van a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére. 
    Kiemelte, hogy jó lehetőséget lát a magyar cégek közreműködésére a tunéziai gazdaság fejlesztésében, az agrárium, az energetika, a közlekedés, továbbá a szolgáltatási szektorok területén. Hozzátette: a tunéziai gazdaság az országban lezajlott forradalmat követően átláthatóbb lett. 
    Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára, egyben a Magyar-Tunéziai Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság magyar társelnöke az MTI-nek elmondta: Magyarország többek között a technológia-fejlesztésben, a mezőgazdaság területén, a gyógyszeriparban és a telekommunikációban tudna leginkább közreműködni az észak-afrikai ország gazdaság fejlesztésében.
    Megemlítette a mezőgazdaságot, az édesvízi halászatot, a vízgazdálkodást, valamint a környezetvédelmet is, amely területeken Magyarország építő módon járulhatna hozzá a tunéziai gazdaság fellendítéséhez a kölcsönös előnyök alapján. 

    A sajtótájékoztatón írták alá a két országban a magyar és a tunéziai üzletembereket tömörítő szervezetek együttműködési megállapodását. A Tunéziai-Magyar Üzleti Tanács tevékenységének alapjait rögzítő megállapodást tunéziai részről Zoubeir Chaieb elnök, magyar részről pedig Balogh Sándor elnök látta el kézjegyével.
    Az Africa Summit VII. – a Maghreb reneszánsza elnevezésű gazdasági fórumot és üzletember találkozót a Magyar-Tunéziai Kormányközi Gazdasági Vegyes-bizottság szerdai budapesti ülésének egyik programjaként szervezték meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál.
    A gazdasági fórum megrendezése szorosan kapcsolódik a magyar kormány külgazdasági politikájának alapvető célkitűzéseihez, a magyar vállalatok üzleti pozícióinak erősítéséhez az Európán kívüli országokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez