Uniós fejlesztési célok 2014-2020

Belgium, Brüsszel – A CONCORD Cotonou Aid Munkacsoport 2012. szeptember 19.-én tartott ülésén Szilasi Ildikó Hermina, az Afrikai-Magyar Egyesület szakértője vett részt Brüsszelben, a HAND képviseletében. A 3-6 havonta megrendezésre kerülő szakmai munkacsoport találkozó először az Európai Unió Külső tevékenységek 2014-2020 közötti költségvetésével (MFF- Multi Financial Framework) foglalkozott.

 A költségvetés, amelynek elsődleges prioritása a szegénységcsökkentés, célja pedig többek között a ’mai problémák kezelése, a jövő szükségleteinek szem előtt tartásával’, az EU GNI 1%-átteszi ki. Az MFF 9 tematikus és 8 földrajzi szektorban fejti ki tevékenységét. Afrikát elsősorban a 23.295 millió Eurós Fejlesztési Együttműködési Eszköz (DCI- Development Cooperation Instrument), valamint a közös költségvetésből kezelt, Magyarország befizetési kötelezettségével bíró 11. Európai Fejlesztési Alap 34,275 milliós költségvetéssel érinti. A DCI-n belüli két tematikus program a globális kihívásokkal, főképp a klímaváltozással és környezetvédelemmel, valamint az önkormányzatok és a civil szektor megerősítésével foglalkozik.

Jelenleg az Európai Uniós Intézményekben a költségvetés elfogadása zajlik. A folyamat nem zökkenőmentes, ugyanis az Unió által javasolt, 5%-os költségvetési növekménnyel több tagállam veszekszik. A tagállamok inkább csökkentést, mintsem növekedést szeretnének látni, a gazdasági krízis miatt. A költségvetési javaslatok alátámasztják a Bizottság „változtatási programjában” megfogalmazott azon új megközelítést, hogy az EU kevesebb ágazatra koncentrálja segélyeit, elősegítve a demokráciát, az emberi jogokat és a jó kormányzást, valamint az inkluzív és fenntartható növekedést.

Sok vita folyik az úgynevezett „differenciálás” elvéről is, miszerint az EU több forrást allokál olyan helyekre, ahol nagyobb hatás érhető el: azokba a régiókba és országokba, amelyekben a legnagyobb szükség van rájuk – ideértve a törékeny helyzetű államokat is. Azok az országok, amelyek képesek elegendő erőforrást előteremteni saját fejlődésük biztosításához, a jövőben nem kapnak bilaterális vissza nem fizetendő támogatást, ehelyett a partnerség új formáinak előnyeiből részesülhetnek; a tematikus és regionális programokból továbbra is forrásokhoz jutnak. Mindezt különböző olyan innovatív együttműködési módozatok egészítik majd ki, mint a támogatások és kölcsönök ötvözése.

A munkacsoport ülésen a tagok a soron következő AKCS- EU Közös Parlamenti Közgyűlésen való részvételt is megtervezték. A félévente megrendezendő politikai fórumon a Cotonou Egyezményt aláíró Afrikai, Karibi- és Csendes Óceániai országok, valamint az Európai Uniós politikusai találkoznak. A soron következő Közgyűlés Suriname-ban, november 24-28 között kerül megrendezésre. 

ccwg2

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez