Keresztrefeszítés Líbiában

Négy embert meggyilkoltak az Iszlám Állam fegyveresei a líbiai Szirt városában, majd egyikük holttestét az utcán keresztre feszítették és közszemlére tették – számoltak be helyi szemtanúk.

A szélsőséges szervezet által hétfőn közzétett egyik videofelvételen egy iszlamista agyonlő egy narancssárga kezeslábast viselő férfit, akinek a holttestét figyelmeztetésül az utcán keresztre feszítik. A dzsihádisták állítása szerint az áldozat a Tripoliban ellenkormányt alakított Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű fegyveres csoport kémje volt. A tripoli kormány korábban légicsapásokat mért a szélsőségesek állásaira Szirtben.

A helyi szemtanúk közlése szerint a szélsőségesek az állítólagos kémen kívül még három, ugyancsak narancssárga kezeslábast viselő emberrel végeztek, de kilétükről nincs információ.

A gyilkosságokat vélhetően megtorlásként hajtották végre, mivel a hónap elején egy szalafista csoport a helyi lakosokkal együtt fellázadt az IÁ uralma ellen. A terrorszervezet ezt a lázadást leverte.

A Tripolitól mintegy 500 kilométerre fekvő Szirt az IÁ fegyvereseinek líbiai fellegvára. A szélsőségesek a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használták ki, hogy megvessék a lábukat a Moammer Kadhafi néhai diktátor megbuktatása óta polgárháború dúlta országban.

Az IÁ emellett a korábbi fellegvárát, Dernát próbálja visszafoglalni, ahonnan júniusban űzte ki egy másik rivális csoport a helyiek segítségével. A dernai lakosok szerint a dzsihádisták vasárnap is támadást indítottak a város ellen, de sikerült visszaverni őket.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez