Több mint ezer dollárért árul “valódi hamis” útleveleket az ISIS

Nyugati titkosszolgálatok szerint több tízezer üres, kitöltetlen útlevélre tette rá a kezét az ISIS Szíriában, Irakban és Líbiában tavaly óta. A biztonsági szolgálatok attól tartanak, hogy ezekkel dzsihadisták szivároghatnak be Európába, menekültnek álcázva magukat.

Az ISIS 1000-1500 dollárért kínálja a kitöltésre váró útleveleket a fekete piacon. De ennél többet is tud: az ellenőrzése alá került városokban hozzájutott olyan berendezésekhez is, amelyekkel “szakszerűen” tudja az elfoglalt kormányhivatalokban lefoglalt útleveleket és más személyes dokumentumokat kiállítani. Vagyis olyan papírokat gyártani, melyek egyszerre valódiak is, meg hamisak is – tudta meg a német Welt am Sonntag.

A lap azt írja: az európai biztonsági szolgálatok félelmei szerint nemcsak pénzügyi helyzetük javítására használják fel ezeket az okmányokat az iszlamisták. Amellett, hogy eladják a valódi-hamis útleveleket, saját embereiket is ellátják velük. Így álnéven, hamis személyazonossággal juthatnak be a menekültnek álcázott dzsihadisták Európába.

A brit Mail Online egyik riportere már ősszel vásárolt magának ilyen szíriai útlevelet, és hozzá jogosítványt meg személyit is Törökországban. Összesen 2000 dollárt fizetett a dokumentumokért, melyeket egy olyan férfi nevére állítottak ki, aki életét vesztette a háborúban.

Az újságíró akkor arról számolt be, hogy a hamisító elmondta neki: az ISIS fegyveresei ilyen dokumentumokkal utaznak Európába, hogy alvó sejteket hozzanak létre vagy hamis név alatt kezdjenek új életet, a múltban elkövetett bűneik terhe nélkül. De gazdasági migránsok is vásárolnak ilyen papírokat más országokból, hogy kihasználják azt a nagylelkűséget, amit Európa tanúsít a szíriai menekültekkel szemben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez