Kannibalizmusra kényszerítettek embereket Dél-Szudánban

Extrém erőszakról, gyilkolásokról, kínzásokról, csonkításokról, szexuális erőszakról számol be Dél-Szudánból az Afrikai Unió vizsgálóbizottsága. Ezek mellett a bűnök mellett szerepel még más is: kannibalizmusra kényszerítés.

A most közzétett jelentés szerint Juba, Bor, Bentiu és Malakal városokban háborús bűnöket követtek el a kormányerők és a lázadók egyaránt. A fővárosban, Jubában arról számolt be egy szemtanú a tényfeltáróknak, hogy látta, amint embereket kényszerítettek arra az egyik etnikai kisebbségből, hogy az éppen meggyilkolt társaik vérét igyák és megégett húsát egyék. A bizottság tagjai tömegsírokat is láttak, és most azt sürgetik, hogy egy nemzetközi támogatással létrehozott, afrikaiak vezette bíróság előtt kelljen felelniük az erőszakért az elkövetőknek.

Az elnöki szóvivő is azt mondta a BBC-nek, hogy a jelentésben szereplő setek felelősei nem kerülhetik el a felelősségre vonást, ugyanakkor szerinte nem voltak meggyőzőek a kormány érintettségére vonatkozó bizonyítékok, a vádaskodást pedig nem tudja elfogadni. Azt nem tagadja., hogy voltak kisebb atrocitások, azt viszont igen, hogy a kormányerők emberi jogsértéseket követtek volna el. Szerinte azokért azok a flelősek, akik a saját kezükbe vették a törvényt, és a kormány ki is vizsgálja az ilyen eseteket.

Jóllehet a dél-szudáni konfliktus etnikai jellegű, a bizottság népirtásra nem talált bizonyítékot. A polgáháború csaknem két éve folyik, ez idő alatt több tízezer ember halt meg, és kétmillióan kényszerültek elhagyni az otthonaikat a 12 milliós országban. Augusztusban tűzszünetet kötött a kormány a lázadókkal, de ez nem volt tartós. Dél-Szudánban elmúlt 60 évéből 42 telt háborúval. Az ország a világ legfiatalabb állama, 2011-ben vált függetlenné.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez