Küldetés teljesítve, hazatértek a magyar orvosok Malawiból (videóval)

A Magyar Afrika Társaság XII. orvosi missziójának tagjai egy hónapot töltöttek Afrika egyik legszegényebb országában, ahol ingyenes egészségügyi ellátásban részesítették a rászorulókat. Kinttartózkodásuk során több ezer beteget láttak el, akik örökre hálásak lesznek és emlékezni fognak a magyarok segítségére.

„Missziónk célja az volt, hogy azokra a területekre vigyünk orvosi segítséget, ahol arra a leginkább szükség van” – mondta Dr. Pálinkás Edina az M1 Ma Reggel adásában. A Magyar Afrika Társaság (AHU) önkéntes orvosai főként olyan elhagyatott és a külvilágtól elzárt területeken tevékenykedtek Malawiban, ahol nem dolgoznak orvosok, ezért a helyiek a legalapvetőbb egészségügyi ellátásokat sem vehetik igénybe.

„Az egyik legnagyobb probléma Malawiban, hogy nincsen alapvető orvosi ellátás” – mondta Dr. Pálinkás Edina, aki megjegyezte, hogy kórházak vannak az országban, de azok messze vannak, és az embereknek nincs pénzük arra, hogy eljussanak ezekbe intézményekbe.

„Bárki jelentkezhet a misszióinkra” – közölte Horváth Dorottya, az AHU koordinátora, aki szintén kint volt Malawiban az orvosokkal, hogy segítse munkájukat. Minden egyes misszió előtt az AHU munkatársai kiválasztják a jelentkezők közül a legalkalmasabbak. A misszió rendszerint 2-3 orvosból áll, akiket az AHU egyik szakavatott munkatársa kísér el Afrikába. Az AHU mindig arra törekszik, hogy olyan országokba, területekre szervezze következő misszióját, ahol erre a legnagyobb szükség van. Most azért esett a választás Malawira, mert kint működik egy Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC), melynek magyar vezetője, Szeremley Csaba jól ismeri a helyi viszonyokat, és ezáltal komoly segítséget tudott nyújtani az orvosoknak ahhoz, hogy missziójuk sikeres legyen – mondta az AHU koordinátora.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez