Sikeres volt az AHU XII. orvosi missziója

Egyhónapos missziós gyógyító tevékenységet követően a Lufthansa légiutas-kísérőinek sztrájkja miatt vonattal, és a tervezetthez képest majdnem egynapos késéssel, tegnap este hazaérkezett a Magyar Afrika Társaság (AHU) XII. orvosi missziója Malawiból.

A hazaérkező misszió tagjait Szíjjártó Sarolta, a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagykövete köszöntötte.

A misszió, vezető orvosa Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos volt, aki ötödik alkalommal segítette az AHU orvosi munkáját Afrikában. A csapat másik tagja Dr. Pálinkás Edina általános orvos volt. Munkájukat Horváth Dorottya, az AHU koordinátora és Szeremley Csaba, a Malawi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) igazgatója segítette.

A misszió tagjai egy hónapon keresztül, nehéz körülmények között olyan helyeken gyógyítottak, ahol több tízezer ember egészségügyi ellátás nélkül él, szakemberek és eszközök hiánya miatt, segítséget nyújtva a rászoruló helyieknek.  A térségben nincs tiszta víz, áram. Egész évben maláriaveszéllyel kell számolni, emellett gyakori a kolerajárvány is.

Magyar Afrika Társaság által, orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált programok elsődleges célja a gyógyítás, valamint a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése.

Az AHU történetének tizenkét orvosi missziója rendkívül sikeres volt.  Az eddigi missziókban 30 orvos, több mint 36 000 beteget láttak el, gyógyszert is biztosítva számukra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez