Ahol még a középiskolások is együtt fürdenek a szüleikkel

Meglepő és mulatságos, sőt talán sokkoló egy nyugati ember számára, hogy néhány japán gyerek még akkor is együtt fürdik a szüleivel, ha már középiskolás. Kiderül azonban, hogy ennek pozitív hatása (is) van.

Sok nyugati országban a zuhanyzást részesítik előnyben, a fürdőkád csak különleges alkalmakkor kerül használatba, vagy akkor, amikor az ember hosszan akar ázni a forró vízben. Japánban azonban a fürdőzésnek nagy kultúrája van.

A fürdés idegenekkel furcsának tűnhet, de vajon az is fura, ha az ember a családtagjaival fürdik együtt? Japánban ez nem szokatlan jelenség, a kisgyermekek például gyakran fürdenek a szüleikkel, de úgy tűnik, hogy néhány gyerek még akkor is, amikor már középiskolás. Talán ennél is meglepőbb, hogy néhány kamasz másik nemű családtagjával fürdik együtt, anyák fiaikkal, apák lányaikkal.

2154215458

Egy felmérés szerint a 20-as, 30-as éveikben járó nők közül minden tizedik bizony középiskolás korában együtt pancsolt apjával. A nyugati világban az ellenkező neműekkel zajló fürdés szinte ismeretlen, de különböző kultúrákban más a társadalmi norma. Bár számos japán meglepődik azon, hogy ilyen van, de valóban igaz.

Ennél is érdekesebb, hogy egy iskola rájött arra: van előnye annak, ha a diákok szüleikkel fürdenek egy kádban. A meg nem nevezett fiúiskola felmérést készített, és kiderült, hogy a diákok csaknem fele együtt fürdik édesanyjával, és ők jobb eredményeket érnek el a tanulásban. Szerintük ez a társas érintkezés hatása, vagyis a szoros fizikai kapcsolat segíti a Japánban is jelenlévő elidegenedést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez