Bill Gates kutyákat vetne be a malária ellen

214 millió új maláriás beteget regisztráltak tavaly, 438 ezren haltak meg ebben a betegségben – legnagyobb részük Afrikában. Most a Melinda és Bill Gates alapítvány 70 ezer fontot ajánlott egy kisérleti programnak, mely forradalmat jelenthet a malária korai felismerésében.

Olyan kutyákat akarnak Afrikába küldeni, akik kiszimatolják, hogy ki hordozza magában a kórt. Ez azért lenne forradalmian új, mert a kutyák olyan isten hátamögötti területekre is eljuthatnának, ahova orvosi berendezéseket elszállítani szinte lehetetlen. Két angliai egyetem és Gambia trópusi betegségekkel foglalkozó intézete irányítja a kutyaprogramot, melynek már vannak előzményei Nagy-Britanniában. Sikerült már olyan kutyákat találni, amelyek képesek nagy valószínűséggel kiszimatolni, hogyha valaki cukorbeteg. Sőt azt is megérzik, ha az illető közeledik ahhoz az állapothoz, mely rohamot eredményezhet. Kísérleteket folytatnak abban az irányban is, hogy a kutyák szimatolják ki egyes rákmegbetegedések jelenlétét is.

Hogyan képzik most a kutyákat a malária ellen? 400 gyerektől vesznek szagmintát. Közülük 15% maláriás. A kutyákat arra oktatják, hogy a szag alapján nagy bizonyossággal megállapítsák: az illető maláriás-e vagy sem? Ha a kísérleti program sikeres lesz, akkor a Melinda és Bill Gates alapítvány további 700 ezer fontot ad arra, hogy a kutyák segítségével meggyorsuljon a maláriás esetek felismerése Afrikában. Bill Gates a világ leggazdagabb embere. Feleségével együtt hatalmas pénzeket szán arra, hogy Afrika siralmas egészségügyi helyzetén javítson. A Gates házaspár több mint egymilliárd dollárt költött arra, hogy Afrikában megszervezzék az AIDS elleni küzdelmet. Ennek eredményeképp drámai mértékben javult  az AIDS-betegek helyzete Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez