Korrupciós vád Lula exelnök ellen Brazíliában

Miből vett szép lakást és vidéki házat 2,4 millió real értékben? Ezt tudakolják Brazíliában nemcsak magától Lula exelnöktől, de nejétől is. Az összeg 656 ezer eurónak felel meg. Mindez része annak a nagy korrupciós botránynak, melynek eredményeképp felfüggesztették Lula utódát, Dilma Rouseff elnökasszonyt.

A Petrobras-botrány 2 milliárd dollárról szól. Ebből állítólag az egész politikai osztály részesült valamilyen formában. Lula (Luiz Inácio Lula da Silva) elnök 2003 és 2010 között volt hatalmon. Ő a mentora Dilma Rousseffnek, aki követte őt az elnöki székben. A terv az volt, hogy 2018-ban a választások után Rousseff asszony folytatja, vagy átadja mentorának az elnöki széket.

A jobboldal mindenképp meg kívánja akadályozni a baloldal folyamatos uralmát és a Petrobras botrány erre kiváló alkalmat nyújt. Brazília legnagyobb cége szinte minden politikusnak adott valamit, de mivel az elmúlt 13 évben a baloldal volt hatalmon, így neki több a veszítenivalója. A szenátusban majdnem ökölpárbajt vívtak a feldühödött honatyák. Ennek a testületnek kell kétharmados többséggel döntenie arról, hogy leváltja-e Dilma Rouseffet. A felfüggesztett elnökasszony a hétvégén nem jelent meg a szenátusban, de hétfőn ott lesz és nagy beszédet mond. Ha Lula exelnököt elítélik a korrupciós ügyben, akkor ő sem indulhat a választáson 2018-ban.

A baloldal ezért azt hangsúlyozza: nem korrupciós ügyről, hanem politikai perről van szó! A jobboldal mindenáron ki akarja csinálni a baloldal népszerű politikusait, hogy megszerezze a hatalmat a 180 milliós Brazíliában, amely az olimpia után keserű szájízzel ébred rá a politikai realitásokra. Miközben ugyanis a politikai osztály marakodik, Brazília gazdasága stagnál. Míg Lula elnöksége idején dinamikus volt a gazdasági növekedés és Brazília a Brics csoport büszke tagjának érezhette magát, mára álommá vált a gazdasági nagyhatalmi szerep (a Brics Brazília, Oroszország, India és Kína kezdőbetűiből áll, és azt kívánta jelezni, hogy ezek a feltörekvő államok mind nagyobb szerepet játszanak a globális gazdaságban). Ma már az is kérdéses, hogy az állam miből fizeti ki azokat a szociális juttatásokat, melyeket nagylelkűen törvénybe foglalt 13 éves uralma idején, mely most véget érni látszik Brazíliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez