Károly herceg 2001-ben megpróbálta elhalasztatni Afganisztán amerikai invázióját

Egy új életrajzi könyv szerint Anglia trónörököse a Ramadánra hivatkozva kérte Amerikát, hogy később indítsa meg az offenzívát.

Wales hercege nem tartotta helyesnek, hogy a 2001. szeptember 11-i merényleteket követő afganisztáni hadműveletet a muzulmán szent hónap idején indítsák, ezért felhívta az akkori amerikai nagykövetet, hogy nem lehetne-e elhalasztani az offenzívát.

„Uram, Ön ezt komolyan gondolja?” – ez volt a válasza William Farish korábbi amerikai nagykövetnek a vonal túloldalán – állítja egy Károly hercegről szóló új életrajzi könyv, amiből most a Daily Mail közöl részleteket. A herceg mindezt az akkori brit miniszterelnök, Tony Blair tudta nélkül tette. Ez azonban nem az első eset, hogy Károly megpróbált beavatkozni a politikába. A „black spider memos” néven elhíresült, korábban nyilvánosságra hozott leveleiből kiderült, hogy számos alkalommal küldött olyan, kézzel írt üzeneteket a kormánytagoknak, amelyekkben lobbizni próbált különféle témákban.

A 2001-es invázióban 20.000 amerikai és brit katonát küldött George W. Bush és Tony Blair Afganisztánba, miután a tálibok megtagadták az Al-Kaida vezetőjének, Oszama Bin Ladennek a kiadását. Károly herceg már az offenzíva elindulása után hívta fel  a washingtoni nagykövetet, így elég nehéz lett volna elhalasztani a támadást, amit Farish jelzett is neki. “Az amerikaiak bármire képesek” – mondta a herceg válaszul a telefonban.

A Sally Bedell Smith történész által jegyzett életrajzi könyv több kínos részletre is fényt derít Károly herceg életéből. Egy másik esetben az író azt állítja, hogy Károly Margaret Thatcherre is próbált nyomást gyakorolni, akinek csak ennyi volt a válasza: „Én vezetem ezt az országot, és nem Ön, uram.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez