Malala Oxfordban folytatja

Nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a 20 éves pakisztáni lány, aki 2014-ben megkapta a Nobel-békedíjat. Oxfordban politikatudományt, filozófiát és közgazdaságtant tanul majd.

Ugyanúgy, mint egyik eszményképe, Benazir Bhutto pakisztáni miniszterelnök. Benazir Bhutto, akinek édesapja is miniszterelnök volt, kétes körülmények között veszítette életét Pakisztánban. Ahol az iszlamista fanatizmus olykor a majd’ mindenható katonai titkosszolgálat támogatását is élvezi. Mint például akkor amikor a nyolcvanas években megszervezték a tálib mozgalmat, mely azután átvette a hatalmat Afganisztánban. Oszama bin Laden ott szervezte a szeptember 11-i terrorakciót, majd Pakisztánban élt egy katonai lakótelepen. Ott végeztek vele az amerikai kommandósok 2011-ben.

Malala Júszafzai fiatal lány létére bátran szembeszállt a tálibokkal, akik különösen nagy befolyással rendelkeznek Pakisztán északnyugati részén, ahol a diáklány iskolába járt. Ezzel kihívta maga ellen tálibokat, akik a nőket visszaparancsolnák a konyhába. Az ő felfogásuk szerint a nők jobb, ha analfabéták maradnak. Malala Juszafzai viszont kiállt amellett, hogy a lányok is tanulhassanak. 2012-ben tálibok állították meg az iskolabuszt Pakisztán északnyugati részén. Melyiketek Malala Júszafzai? Ha nem jelentkezik önként, akkor egyenként kezdjük el megölni a lányokat! Malala erre jelentkezett és a tálibok fejbelőtték.

Szerencsére nem halt meg. Angliában megműtötték és visszatért az életbe. Birminghamben járt középiskolában, mert hazájában a tálibok újra megfenyegették. Másodszor már nem hibázunk – üzenték a fiatal lánynak. Aki aztán 2014-ben megkapta a Nobel-békedíjat. Most pedig Oxfordban tanulhat tovább, a világ egyik leghíresebb egyetemén. Továbbra is küzdeni akar a nők jogaiért. Malala Júszafzai eddigi sorsa mutatja, hogy ez életveszélyes vállakozás jelenleg Pakisztánban. A most húszéves lány csak reménykedhet abban, hogy mire befejezi tanulmányait Oxfordban és haza kíván térni, akkor már nem kell kockára tennie az életét azzal, ha azt hirdeti: a nőket is jogok illetik meg a muzulmán államvallású Pakisztánban.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez