Eltűnt civilizáció nyomait fedezték fel a régészek egy lakatlan szigeten

A Karib-térségben feltárt barlangokban a Taino-kultúra nyomaira bukkantak a kutatók.

Mielőtt a spanyolok meghódították volna, a Karib-térségben található Mona szigete a Taino-kultúrának adott otthont. Az őslakos nép mára eltűnt, nyomai azonban több, mint 500 év után előkerültek: a lakatlan sziget több barlangjában találtak ugyanis falfestményeket, amelyek segíthetnek feltérképezni a Tainos-kultúrát.

000taino

A brit és puerto ricói régészek a Puerto Rico és a Dominikai Köztársaság közötti szigeten több, mint 30 barlangot térképeztek fel, az ott talált rajzokról és festményekről pedig megállapították, hogy a 14-15. század között készülhettek. Az Independent beszámolója szerint absztrakt geometriai formákat, emberi és állati tulajdonságokat ötvöző figurákat ábrázolnak, a készítésükhöz pedig denevérürüléket, gyantát és faszenet használhattak, amit ujjaikat kentek fel a barlangok falára a művészek.

A Kolombusz előtti időkről mesélő helyszín további meglepetéseket is tartogathat még a régészeknek, hiszen több, mint 100-ra becsülik Mona szigetén azokat a barlangokat, amelyeket még nem tártak fel. 16. századi spanyol megfigyelők leírásaiból arra következtetnek, hogy a taino népcsoportnál kiemelt szerepük volt a barlangoknak mind vallási, mind társadalmi szempontból. Rituáléik során pedig gyakran használtak hallucinogén növényeket – ami magyarázat lehet a barlangrajzok komplexitására, szokatlan formáira is.

Fotó: El Corazon del Caribe

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez