Vadkelet, avagy vallásháború a szent tehén körül Indiában

Az 55 éves Pehlu Khant agyonverték a sztráda mellett. Miért? Mert a muzulmán férfi teheneket vitt a vágóhídra.

A tehén szent állat a hindu vallás szerint. A legtöbb államban tilos a levágása: fél évtől öt évig terjedő börtön jár érte. De vannak olyan államok Indiában, ahol szabad a gazda: ide viszik a levágásra szánt szarvasmarhát a muzulmánok. Csakhogy éber szemek figyelik őket: a szent tehenek őrei. Ezek afféle vallásos cowboy-milíciák, melyek az országot kormányzó BJP támogatását élvezik. Narendra Modi miniszterelnök ugyan elítélte az erőszakos módszereket, de a hithű hindu cowboyok fütyülnek rá. Továbbra is vadásznak “a hitetlen muzulmánokra, akik hajlandók a szent tehenek megölésére is”. Vezetőjük kijelentette: minden ember hindunak születik, csak aztán körülmetélik és így lesz belőle muzulmán. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában a hindu vallás követői alkotják a többséget, de a muzulmán kisebbség is igen népes: 200 millió ember.

Miért ne vihetnének tehenet a muzulmánok olyan államokba, ahol szabad levágni őket? “Én sem rendelek disznóhúst az arab országokban!” – adja meg a választ a szent tehenet őrző milíciák főnöke. Hány tehenet kötöttek el azóta, hogy 2014-ben a hindu vallásos párt hatalomra került Indiában?

A Reuters helyszíni riportja két cowboy-milícia működését vizsgálta meg. Kiderült, hogy  több mint 190 ezer tehén cserélt gazdát. Nem éppen törvényesen: a tulajt agyba-főbe verték és a teheneket “megmentették”. Mi lesz a megmentett tehenekkel? Jó hindu családok megkapják a lopott jószágot szinte ingyen. Így a szent tehén őrzői jó szolgálatot tesznek a kormánypártnak, hiszen a megajándékozott parasztok hálásak az “ingyen tehénért”. Indiában a Legfelső Bíróság utasította a rendőrséget: védje meg a muzulmánokat a hindu milíciáktól. Csak hát azokban az államokban, ahol a főminiszter a kormánypárthoz tartozik, a rendőrség behunyja a fél szemét. De meddig? A muzulmánok ugyanis védekező milícia szervezését fontolgatják. Akkor pedig vallásháború  törhet ki a szent tehén miatt Indiában.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez