Bhutánról nyílt kiállítás a Zászlómúzeumban

A kicsi, de természeti szépségekben gazdag, a Himalája hegyeivel körülölelt királyságról Magyarországon még nem rendeztek ilyen nagyszabású kiállítást.

Balogh László, a Zászlómúzeum megalapítója és vezetője fél éve találkozott Valcsicsák Zoltánnal a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnökével, aki könyvet is írt az országról, “Álmomban Bhutánban ébredtem” címmel.

Valcsicsák Zoltán
Valcsicsák Zoltán

dscf0016

Kettőjük együttműködésének eredményeként a megnyitóra népes bhutáni delegáció érkezett Budapestre Brüsszelből, Pema Choden asszonynak, a Bhutáni Királyság Belgiumba és az Európai Unióhoz delegált nagykövetének vezetésével.

Pema Choden
Pema Choden

Az eseményen köszöntőt mondott Jári Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályának osztályvezetője, Valcsicsák Zoltán és Csillik Dilara, az ASHU elnöke.

Jári Ferenc
Jári Ferenc
Csillik Dilara
Csillik Dilara

A beszédekben nagyon sok érdekesség elhangzott az országról, mellyel képeken és tárgyakon keresztül két és fél hónapig lehet ismerkedni a Zászlómúzeumban.

dscf0002

 

2014-ben a boldogságindex-mérésben a világ legboldogabb állama lett Bhután.

dscf0025

Azt már kevesebben tudják, hogy 2005 óta az egész országban tilos a dohányzás és televízióadás csak 1999 óta van Bhutánban.

dscf0018

Az ország nettó széndioxid-fogyasztó – így a világ első “karbonnegatív” állama lett. Buthánba eljutni nem könnyű és nagyon költséges – körülbelül 200.000 turistát fogadnak mostanában évenként.

dscf0014

Egymás országának megismerésében nagy szerepe van a Magyar-Bhutáni Baráti Társaságnak, mely 2015-ben bhutáni filmhetet rendezett Budapesten és 2016-ban magyar íjászokat vitt ki a távoli országba.

dscf0066

Mint Jári Ferenc elmondta, országaink közt nincs diplomáciai kapcsolat, de talán a mostani kiállítás és a magas szintű delegáció látogatása elősegíti ennek felvételét.

dscf0023

 

dscf0006

A megnyitón közreműködtek Répás Szilvia és Milus Alida táncművészek.

repas-szilvia-es-milus-alida-2

repas-szilvia-es-milus-alida

dscf0029

dscf0030

dscf0086

dscf0093

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez