Ferenc pápa együttműködést sürget a keresztény egyházak között

Egynapos látogatást tesz Genfben a római katolikus egyház feje. Mit keres Ferenc pápa a protestantizmus fellegvárában, ahol annak idején Kálvin bírálta Rómát?

Genfben ülésezik a Keresztény Egyházak Tanácsa, amely idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját. Ebben a Tanácsban minden keresztény egyház részt vesz kivéve a legnagyobbat, a római katolikust. Több mint egymilliárd tagjával a római katolikus egyház messze a legelső a keresztény felekezetek között. Ez is magyarázza – a történelmi örökség mellett -, hogy Róma nem siet az ökumenikus együttműködés deklarálásával.

Bár Róma lassan jár, két pápai látogatás volt már a Keresztény Egyházak Tanácsánál: VI. Pál és II. János Pál tette tiszteletét a többi keresztény egyház gyűlésén. Ferenc pápa tehát egy hagyományt követ, de nagyon óvatosan. Mindenképp igyekszik elkerülni a teológiai vitákat, melyek szembeállítják a különböző keresztény egyházakat. Ferenc pápa ehelyett a gyakorlati együttműködés fontosságát hangsúlyozza.

Különösen fontos ez most, amikor a Közel-Keleten komoly veszély fenyegeti a keresztény közösségeket. Ferenc pápa nemrég látogatást tett Egyiptomban, hogy kinyilvánítsa: Róma szolidáris a kopt keresztényekkel, akiket a muzulmán többség jelentős része másodrendű polgárnak tekint a legnépesebb arab államban. Ferenc pápa Lyon érsekét, Bernardin bíborost bízta meg azzal, hogy koordinálja a katolikus egyház és a keleti kereszténység kapcsolatait. Csodákat senki sem vár Ferenc pápa genfi látogatásától, de lassú közeledést igen: évszázados viták után ugyanis a legtöbb keresztény egyház rádöbbent az együttműködés szükségességére. Ferenc pápa nyitottsága a világ problémáira megkönnyítheti az együttműködést a keresztény egyházak között, amelyre ugyancsak nagy szükség van az egész világon, de elsősorban a Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez