Trump megerősítette: indulni akar 2020-ban az elnökválasztáson

Az amerikai elnök a hétvégén ősei szülőföldjén, Skóciában golfozott, miután a NATO- csúcsértekezleten összeveszett szövetségeseivel és vérig sértette vendéglátóját, Theresa May brit miniszterelnököt. Hétfőn Putyin orosz elnökkel találkozik Helsinkiben. Trump az elnöki gép fedélzetén nyilatkozott Piers Morgannak, a Daily Mail on Sunday sztárújságírójának.

Elmondta: szerinte nincs senki a liberális demokrata táborban, aki eséllyel vehetné fel a harcot ellene 2020-ban. A demokrata jelölt 2016-ban Hillary Clinton volt. Hiába szerzett több szavazatot, mint Donald Trump, mert a republikánus jelölt több államban győzött és ezzel több elektorhoz jutott, mint vetélytársa. Én vagyok a legnépszerűbb republikánus elnök – állította szemrebbenés nélkül Donald Trump. A londoni bulvárlapban Abraham Lincolnhoz hasonlította magát, és azzal büszkélkedett, hogy sokkal népszerűbb nála. Abraham Lincoln az egyik legkevésbé népszerű republikánus elnök volt az Egyesült Államokban, mert polgárháborút viselt a déli államok ellen. Végül egy déli színész lelőtte. Halála után vált a nemzeti egység szimbólumává az Egyesült Államokban. A sors iróniája, hogy Donald Trump elsősorban azokban a déli államokban népszerű, melyek a polgárháború idején Abraham Lincoln ellenségei voltak.

A 72 éves Trump jelezte az újságírónak, hogy az egészségével lehetnek problémák, de politikai támogatottsága miatt egyáltalán nem aggódik. Pedig volna miért: Mueller különleges ügyész 12 orosz kémet vádolt meg azzal, hogy beavatkoztak a választási kampányba 2016-ban Donald Trump érdekében. Az orosz informatikus kémek feltörték a Demokrata Párt adatbázisát és ezzel hozzájárultak Trump választási győzelméhez. Hillary Clinton a vereség után nyíltan megvádolta Oroszországot azzal, hogy őt gyengítve győzelemhez segítette Donald Trumpot, akit Putyin valamilyen módon a markában tart.

Trump hétfőn találkozik Putyinnal Helsinkiben. Nagylelkű ajánlata van: ha Putyin ráveszi Iránt arra, hogy kivonja csapatait az Izraellel határos Szíriából, akkor Washington feloldja a szankciókat Oroszországgal szemben. Trump a javaslattal az amerikai zsidó közösség szimpátiáját igyekszik elnyerni. Novemberben ugyanis választásokat tartanak az Egyesült Államokban. A republikánusoknak minden egyes szavazatra szükségük lesz, hogy el ne veszítsék a többségüket a szenátusban és a képviselőházban Washingtonban. Ha ugyanis ez megtörténne, akkor Trumpnak kínos kérdésekre kellene válaszolnia a múltját illetően. Trump azonban a jövőbe tekint: 2024-ig akar a Fehér Házban lakni. Utána pedig szíve szerint a stafétabotot lányának, Ivanka Trumpnak adná át, aki így az USA első női elnöke lehetne…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez