Ferenc pápa az új püspököknek: mondjatok nemet a zaklatásra

75 új püspököt szentelt fel Ferenc pápa. A 34 országból érkezett püspökök Afrikát, Ázsiát és Latin- Amerikát, valamint Óceániát képviselték. Ezekben az országokban a katolikus egyház gyakran elhallgatja a pedofil eseteket és más visszaéléseket.

Ez történt például Chilében, melynek egész püspöki kara lemondott, miután a pápa megdorgálta őket. A chilei püspökök évekig védelmezték azokat a papokat, akik pedofil bűncselekményeket követtek el.

Egyszerűen mondjatok nemet a zaklatásra! – intette az új püspököket a katolikus egyház vezetője. Ferenc pápát nemrég lemondásra szólította fel a Vatikán egykori washingtoni nunciusa. Carlo Maria Vigano, aki igen jó kapcsolatban áll az előző pápával, XVI. Benedekkel, azzal vádolta Ferenc pápát, hogy már régóta tudott egyes amerikai érsekek pedofil ügyeiről, de mégsem tett semmit. Konkrétan Theodore McCarrick bíboros ügyét hozta fel. A most 88 éves érsek New Yorkban és Washingtonban állt a katolikus közösség élén. Már évek óta vádolják pedofíliával az idős bíborost, akit csak az idén szólított fel Ferenc pápa arra, hogy végképp vonuljon vissza és nem misézzen többé.

Az egyházon belül elkeseredett küzdelem zajlik a konzervatívok tábora és a reformerek között. Ferenc pápa magát a reformerek közé sorolja, de óvatosnak kell lennie, mert a konzervatívok különösen erősek azokon a területeken, ahonnan most 75 püspök érkezett Rómába, hogy Ferenc pápa felszentelje őket.

Fotó: Catholic Herald

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez