Víz alatti vulkánrendszert fedeztek fel Tasmania partjainál

A tengerfenék feltérképezése közben, véletlenül találták meg a kutatók Ausztrália legnagyobb szigeténél az elveszett vulkáni világot.

Tasmania partjaitól mintegy 400 kilométerre keletre korábban soha nem látott víz alatti vulkánokat térképezett fel ausztrál kutatók egy csoportja. A vulkanikus hegylánc tagjai között van, amelyik csaknem 3.000 méter magasan tornyosul a tengerfenéktől, vagyis hatszor magasabb, mint az Empire State Building. A 25 napos expedíció során szokatlanul nagy mennyiségű tengeri élőlényt is találtak a helyszínen, amit a kutatók a fitoplanktonok sokaságával magyaráztak, azok ugyanis rengeteg állatnak szolgálnak táplálékul.

A mostani felfedezés, melyről a Live Science-ben számoltak be, rávilágít, hogy az óceánok és tengerek világát máig rejtélyek övezik, a nagy részük máig ismeretlen. A kutatók még az idén folytatják az expedíciókat, hogy részletes térképet készíthessenek a tengerfenékről Tasmania partjainál. Hamarosan egy másik expedíció is startol: Belize-ben a Nagy Kék Lyukhoz utazik Cousteau kapitány unokája, Fabien Cousteau és Richard Branson. Kutatókkal karöltve, közösen térképezik fel a páratlan szépségű tengeri képződményt – 50 évvel azután, hogy a világhírű búvár-felfedező, Jacques Cousteau kikötött ott Calypso nevű hajójával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez