Feltérképezik a Nagy Kék Lyukat

A páratlan szépségű természeti képződményt maga Cousteau kapitány tette híressé.

Új expedíció indul Belize-ben a Nagy Kék Lyukhoz, 50 évvel azután, hogy a világhírű búvár-felfedező, Jacques Cousteau kikötött ott Calypso nevű hajójával. A 300 méter átmérőjű, 124 méter mély kör alakú, mállott mészkőtölcsér a világ egyik legszebb tengeri képződménye és máig nincs pontosan feltérképezve. Ezt a hiányt pótolja be most Cousteau kapitány unokája, Fabien Cousteau, akihez Richard Branson brit milliárdos is csatlakozik, több kutatóval karöltve.

0000000000000000coust

A tervek szerint a búvárokat mélytengeri szonárok is segítik majd a víz alatti barlangrendszer és az ottani élővilág dokumentálásában. Fabien Cousteau egyébként már jól ismeri a Nagy Kék Lyukat, hiszen 2014-ben saját nagyapja rekordját is megdöntötte, amikor 31 napot töltött ott vízalatti filmezéssel. Most a Daily Mail közlése szerint élőben is bejelentkeznek majd, hogy több millióan élőben követhessék a víznyelő feltérképezését. Az expedíciót valamikor decemberben indítják, pontos dátumot még nem közöltek a startról.

A Nagy Kék Lyukról úgy tartják, hogy korábban a tengerszint felett helyezkedett el. Az óceán vízszintjének emelkedésével azonban folyamatosan víz alá került a barlangrendszer, míg végül a teteje beomlott, és így létrejött a most ismert képződmény. A kutatók számára így sok hasznos információt szolgáltathat a klímaváltozásról, a régészek pedig abban is reménykednek, hogy ősi civilizációk – például a maja kultúra – nyomait is felfedezhetik, amelyekkel könnyebb lehet majd megérteni azok eltűnését is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez