Kínai fricska Trumpnak a G20 csúcs előtt

Minden valószínűség szerint kínaiak építhetik meg Argentína új atomerőművét – értesült a Reuters hírügynökség. Ez kettős üzenet Trumpnak, akivel Hszi Csin-ping elnök Buenos Airesben találkozik a G20 csúcs kapcsán.

Egyrészt kiderül, hogy a kínaiak immár képesek atomerőművet exportálni olyan kedvező pénzügyi feltételekkel, melyekkel az USA nem tud versengeni. Másrészt pedig az USA védett vadászterületére merészkednek, pedig Monroe elnök már a XIX. században kimondta: Amerika az amerikaiaké!

A kínaiak rohamtempóban bizonyítják, hogy vezető szerepre törekszenek a globális gazdaságban. Hszi Csin-ping elnök ezt ki is mondta Hangcsouban amikor először rendeztek Kínában G20 csúcstalálkozót. Obama udvariasan mosolygott, Trump viszont megindította a kereskedelmi háborút.

Mire jut Buenos Airesben “a két régi jó barát”, Donald Trump és Hszi Csin-ping? A South China Morning Post szerint a személyes kapcsolat kifejezetten jó a két vezető között, de ez aligha elég egy jó megállapodáshoz. Trump a Wall Street Journalban kifejtette: ha nem lesz megállapodás, akkor Kína teljes amerikai exportját büntetővámokkal sújtja. Nem kíméli az iPhone-t és az iPadet sem, melyek oly kedvesek az amerikai fogyasztóknak és persze az Apple-nek, amely a világ legdrágább cége. De ha Trump kereskedelmi háborúja eléri az iPhone-t és az iPadet is, akkor az Apple is búcsúzhat a dicsőségétől.

Trump mindenkinek azt tanácsolja: építsenek gyárakat Amerikában! A kínaiak viszont vígan nyomulnak előre és ők építenek atomerőművet az amerikai kontinensen, pontosan ott, ahol a G20 csúcsot tartják. Argentínában nagy a tét és a mozgalmasnak ígérkező hétvége után kiderülhet: háború vagy béke következik a globális gazdaság két óriása, az USA és Kína között?

Fotó: Casa Rosada, az argentin elnöki palota / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez