Főbb események Afrikában 2023. október 22-28. 🌍

🇪🇬🇵🇸🇮🇱 Egyiptom folytatja közvetítői erőfeszítéseit az Izrael-Hamász konfliktusban. Egyiptomból humanitárius segélyek érkeztek a gázai átkelőhelyre. Hétfőn 17 segélyszállító teherautó érkezett Gázába Egyiptomból. Eközben Törökország két újabb segélyszállító gépet küldött Egyiptomba Gázába, többre is tervez. A francia Macron Egyiptomba utazott, hogy találkozzon Sziszivel, hogy megvitassák az Izrael-Hamász háborút. Ezenkívül bejelentette, hogy haditengerészeti segélyt nyújtanak Egyiptomnak Gáza számára.

🇲🇱 Az ENSZ békefenntartói két támaszpontot hagytak el Mali északi részén. Amikor a MINUSMA elhagyta a tábort Aguelhokban, azonnal elfogták az Azawad fegyveresei. Miután elfoglaltak minden felszerelést, amit akartak, a tuareg lázadók távoztak, és a dzsihadisták megtámadták a nagyközönség számára bemutatott bázist.

🇪🇬🇮🇱🇵🇸 Rakétatámadás érte az egyiptomi vörös-tengeri Taba városát az izraeli határ közelében. Sisi arra kér mindenkit, hogy tartsák tiszteletben Egyiptom szuverenitását.

🇵🇸🇮🇱🌍 Palesztinbarát tüntetéseket tartottak Tunéziában, Szomáliában, Dél-Afrikában, Kenyában, Egyiptomban és Marokkóban. Marokkóban és Kenyában betiltották a tiltakozásokat. Eközben a kenyai képviselőt is bírálták, mert palesztin sálat viselt.

🇳🇪 Ezen a héten az EU megállapodott a nigeri szankciók keretéről. Később az Egyesült Államok Szenátusa elutasította a csapatok Nigerből való kivonását annak ellenére, hogy a júliusi nigeri eseményeket államcsínynek tekintette. Eközben Irán továbbra is igyekszik fokozni jelenlétét a Száhel-övezetben, Irán külügyminisztere pedig munkalátogatásra utazott Nigerbe.

🇨🇩 Fokozódik a konfliktus a KDK keleti részén. A lázadók visszafoglalták Kitshanga városát Észak-Kivu tartományban. A feltételezett iszlamista fegyveresek 26 embert öltek meg Oicha városában. Egy kenyai katona életét vesztette a lázadók aknavetős támadása miatt. Később a Kongói Demokratikus Köztársaság azzal vádolta a ruandai védelmi erőket, hogy behatoltak a területére.

🇪🇹🇪🇷 Ezen a héten kezdtek felröppenni a pletykák az eritrea-etióp határ mindkét oldalán katonai készülődésről, Etiópia miniszterelnökének ellentmondásos Vörös-tengeri megjegyzése miatt. Később Abiy Ahmed azonban el akarta oszlatni Eritrea inváziótól való félelmét, és azt mondta, hogy nem támad meg egyetlen nemzetet sem.

🇲🇬 A madagaszkári elnökválasztáson részt vett ellenzéki jelöltek egy csoportja nagygyűlést tartott a fővárosban, és elítélte az “illegitim választási folyamatot”.

🇰🇵🇺🇬 Észak-Korea bezárta ugandai nagykövetségét.

🇱🇷 A libériai elnökválasztás: indul a novemberi második szavazás.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez