Főbb események 🌍 Afrikában 2023.november 5-12. között

Feliratkozás : https://t.me/Afrika_AHU

🇲🇱 A mali hadsereg folytatta hadműveleteit a tuareg állások elfoglalására északkeleten.

🇪🇬🇮🇱🇵🇸 A rafahi átkelőt a héten többször bezárták és újranyitották.  Franciaország közölte, hogy tárgyalásokat folytat Egyiptommal a gázai sebesültek részére egy tábori kórház felállításáról.  A Hamasz felszólította Egyiptomot, hogy biztosítson roaming szolgáltatásokat, internetkapcsolatot Gázának.  A Hamász politikai vezetője Egyiptomba utazott, hogy megvitassák a gázai helyzetet.  Ugyanakkor Egyiptom gazdaságára a gázai válság miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik.

🇨🇩🇺🇳 A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege és az ENSZ elindítja a Springbok hadműveletet 23 lázadó csoport legyőzésére.  Eközben a lázadók támadásai elvágták Goma városába vezető vezetékeket.

🇲🇬 Továbbra is feszült az előválasztási helyzet Madagaszkáron.  A tüntetések során letartóztatták az elnök egyik riválisát.  A rendőrség feloszlatott több ellenzéki tüntetést.  A madagaszkári parlament alsóházának vezetője ugyanakkor a választások felfüggesztését szorgalmazta.

🇪🇹 A helyzet Etiópia feszült régiói körül kezdett enyhülnii.  A kormány szavazással kívánja megoldani a Tigray-Amhara területi vitát.  Az oromo lázadók és az etióp tisztviselők folytatták a tárgyalásokat.  A Tigray Régió Ideiglenes Adminisztrációja elbocsátotta a TPLF négy vezető tisztviselőjét.  Eközben Amharában heves harcokról számoltak be.  A csetepaté után a milíciák visszavonultak Lalibela szent városából.

🇰🇪🇸🇴 Súlyos árvizek sújtották Szomáliát és Kenyát.  Szomáliában a délnyugati nagy híd megsemmisült.

🇮🇱🌍 Csád berendelte az izraeli ügyvivőt, majd visszahívta Izraelből a gázai háború miatti az ottani diplomáciai vezetőjét.  Eközben Dél-Afrika hivatalos megrovásra és a gázai háborúval kapcsolatos magatartás átgondolására szólította fel izraeli nagykövetet.  Az algériai elnök vizsgálatot kért az ICC-től Izrael ellen.

🇵🇸🌍 Palesztina-párti tüntetéseket tartottak Szenegálban és Dél-Afrikában.  Dél-Afrika átfogó tűzszünetre, humanitárius folyosók megnyitására is felszólított Gázában.

🇰🇪🇭🇹🇺🇳 Kenya kijelentette, hogy addig nem küld rendőri missziót Haitire, amíg az ENSZ azt nem azt finanszírozza.

@Afrika_AHU

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez