Főbb események 🌍 Afrikában 2023. november 13-18.


Feliratkozás : https://t.me/Afrika_AHU

🇲🇱 A Mali Fegyveres Erők a Wagner erőkkel együtt behatoltak a tuareg lázadók rögtönzött fővárosába Mali északkeleti részén.  A helyi lakosok üdvözölték a hadsereg és a Wagner PMC jelenlétét.  Bamakóban is megünnepelték a lázadók erődítményének elfoglalását.  Burkina Faso és Niger gratulált a mali kormánynak “Kidal felszabadításához”.

🇸🇩 Két dárfúri lázadó csoport megfenyegette az RSF-et ha csatlakozna a szudáni hadsereghez.  Ugyanakkor a szudáni harcoló felek egymásra hárítják a felelősséget a Kartúmtól délre megsérült gátért.  Korábban Kenya a szudáni vezetővel folytatott tárgyalásain bírálta a dzsiddai tárgyalásokat, és megpróbált új párbeszédet összehozni a szudáni harcoló felek között.

🇨🇩 Az iszlamisták és az M23 mozgalom továbbra is nyomást gyakorol a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányára.  Az M23-as lázadók visszafoglalták Kisishét.  Eközben a Kongói Demokratikus Köztársaság választási testülete tisztességes elnökválasztást ígért, de egyes jelöltek szabálytalanságokat jelentettek. Az ellenzéki pártok közös választási jelöltről tárgyaltak.

🇳🇪 A nigeri junta vezetője végre megalakította a korrupcióellenes testületet.  Eközben az ENSZ újraindítja a humanitárius repüléseket Nigerben.

🇿🇦🇮🇱🇺🇳 Dél-Afrika a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult Izrael ellen.  Eközben több ezren vonultak fel Fokvárosban a palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

🇲🇬 Madagaszkáron elnökválasztást tartottak.  Egy nappal korábban kijárási tilalmat vezettek be Madagaszkár fővárosában.  Az ellenzék a közvélemény-kutatás bojkottjára szólított fel.  A madagaszkári elnök óriási vezetést szerzett az alacsony részvételi arányú szavazások exit-poll eredmények szerint.

🇱🇷 Libériában megtartották a választás második fordulóját.  Weah és Joseph Boakai szoros versenyben voltak.  De végül George Weah libériai elnök elismerte választási vereségét.

🇩🇿🇨🇳 Az algériai hadsereg vezérkari főnöke Kínába látogatott, hogy új katonai beszállítókat találjon.

🇸🇴🇪🇹🇰🇪 Folytatódtak a heves árvizek Szomáliában, Kenyában és Etiópiában.  A szomáliai áradások halálos áldozatainak száma 31-re emelkedett, az elnök arra figyelmeztetett, hogy az emberek éheznek.  A kenyai vasúti szolgáltató leállítja a rakományszállítást Mombasa kikötőjébe az áradások után.  Összességében legalább 111 a  halottak száma és 700 000 embernek kellett elköltöznie Afrika szarván az árvizek miatt.

🇷🇺🌍 Oroszország közölte, hogy úton vannak az első ingyenes gabonaszállítmányok Afrikába.

Feliratkozás: @Afrika_AHU

https://t.me/Afrika_AHU
(Visited 23 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez