Üvegbura alatt az ősi rajzok

Ősszel építették fel azt a tíz méter magas és húsz méter széles üvegépítmény, amellyel 5.000-6.000 éves sziklarajzokat próbálnak megvédeni az enyészettől Észak-Oroszországban. Igaz, a tudósok még mindig nem tudják, mire is használták őket.

Annak ellenére, hogy már az 1960-as évektől járták kutatók a vidéket, csak 1997-ben fedezték fel a kőbe vésett ősi rajzokat a Kamennij-szigeten. Ugyanis a különböző állatokat, használati tárgyakat, vadászatot, családot, sőt szerelmi háromszöget ábrázoló kövek egyrészt a növényzet alatt bújtak meg, másrészt mert többen is a kortárs turistáknak tulajdonították azokat. A radiokarbon meghatározás végül megállapította, hogy Kr.e.: 3.000-4.000 körül készülhettek.

Az elmúlt 15 év olvadásai sajnos jelentősen roncsolták a leleteket és félő, hogy a klímaváltozás teljesen leradírozza a képeket a kövek felszínéről. A helyzeten a kíváncsi látogatók sem segítenek, akik cipőjükkel rongálhatnak.

Végül a helyszínre látogató Dmitrij Medvegyev kezdeményezte az ősi képek komolyabb védelmét 2012-ben. Az akkori orosz elnököt annyira lenyűgözték a látottak, hogy saját vagyonából 15 millió rubelt ígért az üvegburára.

Az uszodáknál és melegházaknál használatos anyagokból készült szerkezet azonban nem biztos, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket. Mivel a zuzmók alááshatják, a szakemberek figyelik, hogyan vészeli át a telet – tájékoztatta Vlagyimir Perevalov, kutató a Russia Beyond the Headlines-t.

Emiatt kizárólag előzetes egyeztetés után lehet megnézni a rajzokat, ráadásul csak korlátozott megvilágításban. Ennek ellenére sokan látogatnak a helyszínre, akiket az a tudományos dilemma sem zavar, hogy mire is használhatták a véseteket. Egyes kutatók szabadtéri kegyhelyként értelmezik a területet, ahol a rajzok segítségével kommunikálhattak a szellemekkel.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez