Angelina Jolie cselekvésre szólítja fel a világ vezetőit

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottságán keresztül Angelina Jolie Dahúkba látogatott, ahol szíriai és iraki menekültekkel találkozott. Útját követően felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek többet a tragikus állapotok javítása érdekében, ami már évek óta uralkodik a térségben.

Tapasztalatai szerint Szíriában és Irakban a krízis soha nem látott szenvedést okoz az embereknek napi szinten. 2007 óta most járt ötödik alkalommal Irakban, de ehhez fogható borzalmakkal korábban még nem találkozott. A meglátogatott táborokban a gyerekek nem járnak iskolába, rengetegen vesztettek el családtagokat és a szörnyűségeket, amiknek tanúi voltak szinte lehetetlen feldolgozni.

A két országból már több millióan elmenekültek, ezzel óriási nyomást helyezve a szomszédos államokra. Jordániában a lakosság 10%-a szíriai menekült, és Libanonban is már több min 1 millióan vannak. Nekik élelemre, szállásra, egészségügyi ellátásra, iskolai férőhelyekre és munkahelyre lenne szükségük. Ezért Szíria szomszédjai sokkal nagyobb támogatásra szorulnak, és más országoknak is jóval több menekültet kéne befogadniuk. Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága szintén rendkívül alulfinanszírozott.

Angelina Jolie a New York Times-ban megjelent véleménycikkében nagyon jól érzékelteti, milyen gyorsan romlik a helyzet. Korábban a menekülttáborokban mindig tudott vigasztaló, bíztató szavakat mondani, ezzel is támogatva a háború miatt szenvedőket. Mostani látogatása alkalmával azonban egyszerűen nem tudta, mit mondhatna azoknak az embereknek, akik ilyen szintű szenvedésen mentek keresztül.

Jolie szerint a menekültek, akiket továbbra is minden oldalról erőszak vesz körül, jogosan gondolják, hogy mindenki lemondott róluk. A békére semmi esély, a genfi tárgyalások kudarca után még csak próbálkozás sem történt a helyzet normalizálására. Pedig ez nem csak a Közel-Keleten élőknek lenne fontos: a Föld különböző területeiről érkeznek harcosok, a szélsőséges nézetek terjednek, a terrorizmus mindenhol fenyegető veszélyt jelent.

A jelenlegi hozzáállással ezt nem lehet megállítani. A mostani helyzetben a nemzetközi közösség hitelessége forog kockán, ha arra gondolunk, hogy az emberi jogokat napi szinten, nyíltan megsértik a konfliktus sújtotta térségben. „Az értékeinket nem csak itthon kéne hangoztatni, az újságokban és egyéb helyeken. Azokat ugyanúgy meg kell védenünk a Közel-Keleten is.” – mondja Jolie.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez