Terrortámadástól félnek a tanárok Észak-Kenyában

A Kenya Szomáliával határos régióiban felfüggesztették az oktatást a tanárok, mert attól félnek, hogy a szomáliai radikális iszlamista al Shabab lázadószervezet lemészárolja őket.

Körülbelül 700 tanár tüntetett a parlament épülete előtt Nairobiban. A pedagógusok egytől-egyig azt követelték a kormánytól, hogy a veszélyeztetett zónákban működő iskolákat helyezzék át biztonságos régiókba, ahol a radikális iszlamisták nem fenyegethetik őket.

A tüntetésen résztvevő tanárok Wajirból, Manderából és Garissából érkeztek – mondta Mudzo Nzili a Kenyai Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Mind három település a szomáliai határ közelében található, ahol a radikális iszlamisták már többször is lecsaptak. Nzili elmondta, hogy ezeken a helyeken főként szomáliai-származású emberek élnek és az itt élő kenyaiak nem bíznak bennük.

„Traumatizált állapotban vagyunk” – mondta Anne Nyakio, aki tanárként dolgozik egy lány gimnáziumban Wajir településen. A pedagógus elmondta, hogy már 10 kollégáját veszítette el, akiket a szomáliai lázadók mészároltak le a településen. Szerinte a kormánynak át kéne helyeznie az iskolát, mert a rossz biztonsági helyzet miatt nem lehet normálisan tanítani. A tüntetésen résztvevő tanárok is jelezték, hogy az állandó terrorfenyegetettség miatt folyamatosan rettegésben dolgoznak és a diákjaik is attól félnek, hogy az al Shabab egyszer majd lemészárolja őket.

Kenyában az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a terroristatámadások, miután a központi vezetés katonákat küldött Szomáliába, hogy felszámolják az al Shabab lázadó szervezetett, amely működésével az egész kelet-afrikai régiót veszélyezteti. Tavaly novemberben a szomáliai radikálisok 28 embert végeztek ki Mandera településen, miután feltartóztattak egy buszt. A terroristák egyenként válogatták ki a nem muszlimokat az utasok között és a helyszínen agyonlőtték őket. Tíz nappal később pedig 36 munkást mészároltak le a település közelében.

Kenyában az oktatás egyébként több sebből vérzik. A tanárok rendkívül alacsony fizetése miatt szinte állandóan sztrájkolnak. Az oktatást is csak két hete indították el az egész országban. Komoly problémát jelent az is, hogy az iskolák nincsenek rendesen felszerelve és az osztálytermek túlzsúfoltak, mert nincsen elegendő iskola és tanár, akik a diákokkal foglalkozhatnának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez