Tabut dönt a miniszter: vegyék el bizonyos esetekben az őslakos gyerekeket a szüleiktől

Az Északi területek vezető minisztere, Adam Giles alig két hónapja vezeti a tagállamot, de máris érzékeny problémát szeretne megoldani: javaslatot tesz, hogy az elhanyagolt aboriginál gyerekeket vegyék el szüleiktől és helyezzék állami gondozás alá.


Ausztráliában érzékeny téma az ún. “ellopott generációké”. A múlt században 1910-1970 között több tízezer aboriginál gyereket vettek el szüleiktől, azzal az indokkal, miszerint a rassz ki fog halni, így viszont be lehet őket olvasztani a többségi társadalomba és meg lehet menteni őket. Egyéb okai is voltak, például az, hogy így próbálták kiemelni őket a mélyszegénységből és megadni az esélyt számukra egy jobb életre.

Természetesen az eljárás erkölcsössége erősen megkérdőjelezhető, hiszen újszülötteket szakítottak el szüleiktől, akiknél súlyos identitászavar és gyakran mentálhigiénés problémák keletkeztek. Vannak azonban olyan “elszenvedő alanyai” az eljárásnak, akik hálásak, hogy fehér szülőknél jobb körülmények között nőhettek fel.

Bocsánatkérések és kártérítési perek után érthető, miért érzékeny téma ez az ötödik kontinensen.

Most azonban Giles, aki részben maga is aboriginál, azt javasolta, hogy az államnak nagyobb figyelmet kell fordítani az őslakos gyerekekre. Elmondása szerint ők ismét elhanyagoltak mivel legtöbbször kilátástalan környezetbe születnek, a tabuk miatt a problémájuk megoldásáról sem szívesen beszéltek nyilvánosan.

“Ha új szülőket kell találni a gyerekeknek, akik majd jobban törődnek velük, hát akkor azt a megoldást fogjuk választani.” – nyilatkozta Giles. Hozzátette, hogy az Északi területeken, ahol nagyszámú őslakos él, maga az örökbefogadás is tabunak számít, melynek köszönhetően az elmúlt tíz évben mindössze egy aboriginál gyermeket fogadtak örökbe.

Egy interjúban közölte azt is, hogy első lépésben természetesen a szülőkre kell hatással lenni, de egy bizonyos szint után akár közvetlenül is be kell avatkozni a család életébe a gyerekek védelme érdekében. Igaz ugyan, hogy a jogi háttér eddig is létezett, de annak a kormányzatok vonakodtak érvényt szerezni. Ennek is köszönhető, Giles szerint, hogy ismét mélyszegénységben él az őslakosok nagy része és a családokban mindennapos az alkoholizmus és a családon belüli erőszak.

Giles közölte azt is, hogy a kormánya teljes mellszélességgel támogatja az elhatározását.

“A lakosság túlságosan fél az “ellopott generációk” felemlegetésétől, de inkább pont ennek is köszönhető, hogy olyan sok őslakos gyerek nem tud beilleszkedni a társadalomba.” – foglalta össze mondaniválóját Giles.

 

Kép: theage.com.au

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez