Fáraókori koporsót találtak Izraelben

Észak-Izraelben 3300 éves csontvázra bukkantak. Mellette pedig jópár olyan tárgyra, amelyek arról beszélnek: a szarkofágban vélhetően az ókori egyiptomi hadsereg egyik hivatalnoka fekszik.

Arany szkarabeusz, agyagedények, gyűrű I. Szeti fáraó nevével. Ezeket a tárgyakat is abban a szarkofágban találták, amelyet Szarid kibuc és Ramat Gabriel között találtak, gázvezeték építése közben Izrael északi részén. De nem ez volt az egyetlen meglepetés, amely az izraeli régészeket érte.

A késő bronzkori, konkrétan a Krisztus előtti 13. szazadban létrehozott temetkezési helyen több csontvázat és bronzból készült tálakat, szerszámokat találtak. A felfedezés az Israel News szerint arra utal, hogy ebben az időben a Jezreel völgy környéke egyiptomi ellenőrzés alatt állt. Amikor a fáraók uralkodtak a mai Izrael területén, az egyiptomi kultúra nagy hatással volt a kánaánita elitre. Az is lehet, hogy a koporsóban valójában egy kánaánita fekszik, aki a fáraó hadseregében szolgált – mondják az ásatásokat vezető professzorok. De akár az is lehet, hogy a szarkofág egy olyan gazdag helyi emberé, aki másolta az egyiptomi szokásokat.

A koporsóban talált, dokumentumok viaszpecsételésére használt szkarabeuszba mindenesetre I. Szeti nevét vésték: ő az egyik legnagyobb egyiptomi uralkodó, II. Ramszesz apja volt, és több tudós szerint ő volt a fáraó, amikor a zsidókat a Tóra szerint kiűzték Egyiptomból.

A leleteket Jeruzsálembe vitték: ott DNS vizsgálat dönti majd el, hogy a csontváz Kánaánban elhunyt egyiptomié, vagy egy kánaánitáé-e.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez