Brazília leszámol a diktatúrák bűneivel és a korrupcióval

A katonai diktatúrák bűneinek feltárására és a közelmúlt korrupciós ügyeinek kivizsgálására tett javaslatot  Dilma Roussef brazil elnökasszony, aki a javaslatok sikeres megszavazását követően hatalmas tapsott kapott pártja és az ellenzék részéről egyaránt a brazil parlamentben.
Az Igazság Bizottsága (Comisión de la Verdad) az 1946 és az 1988 közötti évek emberi jogok elleni bűntetteit tárja majd fel, különös tekintettel mindarra, ami az 1964-1985 között hatalmon lévő katonai diktatúra idején történt az országban. Az elnökasszony maga is három évet töltött 1970-1973 között börtönben és történelmi jelentőségűnek nevezte a Bizottság létrehozását. A törvényt támogatta a brazil  hadsereg három tábornoka is – ők korábban szembe helyezkedtek egy ilyen vizsgálattal. Jelen volt a döntés előkészítésénél a diktatúra alatt eltüntek családtagjait képviselő szervezet is. Az Igazság Bizottságában helyet kapó hét főt maga az elnökasszony nevezi ki. Nem vehetnek részt a munkában olyanok, akik bármilyen tisztséget viselnek politikai pártokban vagy bármely politikai csoportosulás bizalmas emberének számítanak.
A politikai élet átláthatóságának biztosítására elfogadott új törvény pedig biztosítani fogja az ország minden egyes állampolgárának, hogy szabadon betekinthessen az államhatalom központi és helyi szerveinek munkája során született dokumentumokba. Kilátásba helyezték azt is, hogy ezen iratok interneten is napvilágot látnak. A közélet megtisztításának – mint az elnökasszony rámutatott – fontos lépése a zárt ajtók mögött zajló események nyilvánossá tétele.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez