Privatizálták a biztonságot

Guatemalában 120 ezer fős magánszemélyek által finanszírozott katonai alakulat tevékenykedik, ötször annyian vannak, mint az ország rendőrsége. A magánhadseregek, vagy ahogyan korábban nevezték őket, félkatonai alakulatok tagjainak többsége sem megfelelő kiképzést nem kapott, sem fegyverviselési engedélyt nem tud felmutatni és ez aggasztó – tette közzé vizsgálatának eredményeit egy, az ország biztonsági helyzetét vizsgáló szervezet.

A svájci székhelyű társadalmi fejlődéskutató intézet (Instituto de Estudios para el Desarollo) 70 országban vizsgálta meg azt, hogy mennyi fegyver van a civil lakosság birtokában. A hivatalos biztonsági erők és a fegyveres magánhadseregek közötti aránytalanság  Guatemalában volt a legfeltűnőbb: a 14,3 milliós országban 24 ezer fős a rendőrség és 41 ezer fő szolgál 149 engedélyezett fegyveres biztonsági alakulatban. Becslések szerint ugyanakkor 80 ezren lehetnek az engedély nélkül tevékenykedők. Sokan mindössze három napos kiképzésen vesznek részt: megtanulnak fegyvert tölteni, lőni és tisztítani, majd ezt követően mehetnek szolgálatba.

Az országban naponta 18 gyilkosság történik és ezer lakosra számítva 48 lakásbetörést regisztrálnak – jelentik nemzetközi szervezetek. A leggyorsabban fejlődő ágazatnak a biztonsági őröket foglalkoztató magáncégek számítanak, akik a bankok, lakóövezetek és bevásárlóközpontok védemét látják el – nem feltétlenül törvényes keretek között.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez