A chilei nagypénz a kisebb ellenállás felé tekint

A legtehetősebb nagyvállalatok chilei tulajdonosai újabban olyan hagyományosan szerényebb befektetést igénylő üzletágakba szállnak be, mint például a megújuló energiák, a labdarúgás, a strip centerek, a butik-hotelek, az erdőgazdaságok, az olívaolaj, a tejipar és a technológiák.

 

 

Van, akinek ez egy álom megtestesülése, egy hobbi, egy innovatív ötlet, szenvedély, vagy csak egyszerűen egy újabb pénzforrás, esetleg egy biztonságot jelentő mellékkereset mindez a gazdasági bizonytalanságok idején. Szinte az összes számottevő chilei nagyvállalkozónak vannak érdekeltségei az olyan „divatba jött” üzletágakban, mint a megújuló energiák, a labdarúgás, vagy olyan prémium kategóriás élelmiszerek termelése, mint például a szarvasgomba.

Habár ezek az üzletek általában nem járnak hatalmas nyereségekkel, mégis jó a megtérülésük és sok esetben a hozzájuk kapcsolódó érzelmi kötődés erősebb a nyereségvágynál.

Energia

A kormány célja, hogy 2020-ra az ország energiatermelésének 20%-a tiszta energiaforrásokból származzon, és ez nem kerülte el a helyi üzletemberek figyelmét. Nagyon érdekes lehetőségek rejlenek az ágazatban, elsősorban a jelenlegi magas energiaárak, a stabilan növekvő kereslet és a lakosság tiszta energiaforrások iránti igénye miatt. A Said csoport és üzlettársaik, név szerint Juan Claro, a termelési és kereskedelmi konföderáció volt elnöke és a Garcés család az Energía Coyanco vállalaton keresztül tartanak fenn hidroelektromos erőművet és legalább négy másik van tervezési fázisban. A Pilmaiquén energiaipari vállalat – Bruno Philippi, Andrés Concha és Isidoro Quiroga érdekeltségeibe tartozik – egyszerre három hidroelektromos projekt működésbe állításán dolgozik, amelyek közül a Rucatayo erőmű van a legelőrehaladottabb állapotban.

Labdarúgás

A futball nemcsak a tömegek, hanem újabban üzletemberek szenvedélyévé is vált. Annyira, hogy jelenleg három chilei futballklub részvényeit is jegyzik a tőzsdén. Az első az Azul Azul, az Universidad de Chile futballklubhoz tartozó cég, amelyet José Yuraszeck, Carlos Alberto Délano, Federico Valdés, Peter Hiller és Carlos Heller működtetnek. A másik a Cruzados SADP cég, amely az Universidad Católica csapathoz kötődik, fő tulajdonosaik Jaime Estévez, Luis Felipe Gazitúa és Juan Pablo del Río. Chile legnépszerűbb focicsapata a Colo Colo, amelyet a Blanco y Negro vállalat képvisel a tőzsdén, Hernán Levy, Aníbal Mosa, Andrés Vicuña, Ramón Yávar és Leonidas Vial a legfőbb részvényesek.

De nem csak ezek a csapatok vannak fontos üzletemberek kezében, a Deportes O’Higgins vezetője Ricardo Abumohor, az Unión Española igazgatója Jorge Segovia, az Audax Italiano tulajdonosai Valentín Cantergiani és Ernesto Corona, a Santiago Morning csapatot Miguel Nazur, ez Evertont Antonio Bloisse és Javier Martínez, a Palestino csapatot a Musalem, Sabag, Abumohor, Ayub és a Musiet famíliák igazgatják, a Huachipato-t pedig Roberto de Andraca. Nem mindegyik nagyvállalkozó csapata játszik első osztályban. Carlos Heller például a harmadosztályú Deportes Iberia tulajdonosa is egyben, jelenleg a feljutásért küzdenek.

Prémium élelmiszerek

A szarvasgomba és a champignon gomba termesztése erősen felfutott az utóbbi időben.  Az Agrobiotruf szarvasgombatermesztési szaktanácsadó vállalat adatai szerint Chilében jelenleg 120 hektáron termesztenek szarvasgombát az ország középső és déli része között elszórva, és dinamikusan növekszik a termesztésre befogott területek mennyisége. Olyan multimilliomos chilei famíliák, mint például a Luksic család (itt, itt és itt olvashat velük kapcsolatos híreket oldalunkon) is közelről figyelik ennek a piacnak a történéseit.

Az eddigi szarvasgombaföldek jellemzően kisebb, kettő és hat hektár közöttiek, bár idén már tervben vannak nagyobb, 50 és 100 hektár közötti ültetvények is. Köztük található a LarrainVial csoport Sembrador elnevezésű szarvasgombaültetvénye is. A friss fekete szarvasgomba ára megközelíti a kilónkénti 2.500 dollárt, az amerikai, európai és ázsiai piacon. Manuel Ariztía, az Ariztía holding elnöke pedig champignon gomba termesztésével egészíti ki húsipari óriásvállalatának jövedelmeit.

Irodaházak

97,4%-ról 98,6%-ra nőtt 2011 harmadik negyedévében a fővárosi A kategóriás irodák kihasználtsága, jóval meghaladja a kereslet a kínálatot. A tőzsdei bizonytalanságok idején sokan visszatérnek az ingatlanbefektetésekhez. Átlagosan 8%-os megtérülést hoz az utóbbi időben az irodaházépítés Santiagóban, elsősorban befektetési alapokon keresztül fektetnek be chilei nagyvállalkozók ezekbe a projektekbe.

Az Inmobiliaria Sinergián keresztül a Cueto, Sarquis és a Kassis famíliák hajtanak végre ilyenfajta projekteket az országban az utóbbi időben. Santiagóban az idei év harmadik harmadára a teljes A kategóriás irodaállomány mindössze 1,4%-a áll üresen, legutoljára 2006 és 2008 között volt ehhez hasonló kihasználtság, áll a CB Richard tanácsadó cég tanulmányában. A jelenség fő oka a kitartottan növekvő fővárosi kereslet és az új projektek hiánya.

Strip Centerek

(A strip center lényegében forgalmas kereszteződéseknél épülő, többnyire két-háromszintes mini-bevásáróközpont, kisboltokkal, például patikák, zöldséges, hentes, fodrász, kávézó stb- a szerk.)

A strip centerek piaca nagy növekedésben van idén. 2011 első felében 6 ilyen projekt épült, összesen 7.038 m2-nyi területen, ami 185%-al több, mint tavaly, áll a Colliers International tanulmányában. Marcos Hites, a Hites retail-vállalat vezetője idén három épülő strip centert vásárolt az Inversiones Urbanas építőcégtől.

Butik hotelek

Ezek felépítése kb. 5 millió dollárnyi befektetést igényel, és évi 10%-körüli megtérülést hoznak.

Számos chilei nagyvállalkozó indított újabban efféle létesítményeket, például a Linzor Capital üzlettársai, Tim Purcell és Carlos Inghaj, valamint Daniel Yarur, akik a Tierra Atacama butikhotel tulajdonosai. Ők ugyanakkor a Matetic famíliával közösen építették a Tierra Patagonia hotelt is.

A Schiess családnak a Húsvét szigeteki Hanga Roa közelében van ilyen hotele, Pedro Ibáñeznek pedig az Explora márkáján keresztül északon, a San Pedro oázisban valamint szintén Patagóniában. A Said csoport az Urenda családdal közösen jutott megegyezésre az InterContinental Hotels Group-al a Concónban található, ötcsillagos Punta Piqueros hotel húszéves működtetéséről. Ezenkívül a santiagói Club de Golf szomszédságában terveznek hasonló hotelt nyitni.

Erdőgazdálkodás

Az erdőfenntartásban illetve a fenntartható erdőgazdálkodásban is sok mozgás volt az utóbbi időben. A multimilliomos üzletember Jürgen Paulmann a tulajdonosa a Fundo Arquilhue nevű fenntartható erdőgazdálkodási és agrárprojektnek a XV régióban. Az Ariztía csoport eukaliptusz-ültetvényeket tart fenn és jelenleg Valdivia térségeben keres újabb területeket hasonló célra.

Nicolas Ibáñez a tulajdonosa a Bosques y Parques vállalatnak, több mint 1300 hektáron termeszt honos és egzotikus fafajtákat eladásra Valdivia térségében, közel 10 millió növényt termel évente.

Olívaolaj

Jelenleg 30.000 hektárnyi olajfaültetvény van az országban, és ez a szám bizonyosan növekedni fog a közeljövőben. A chilei olívaolajtermelés hatalmas ütemben növekszik, 2015-re a jelenlegi évi 7.000 tonnás termelés megháromszorozására készülnek. A világpiacon jól szerepeltek és elismertséget szereztek a chilei olívaolajok.

A Sarquis család az Agroindustrial Siracusa cégen keresztül 1.300 hektárnyi olajfával rendelkezik, a Swett-ék tulajdonában lévő Olisur vállalat pedig 2.000 hektárnyival. Alberto Kassis, a Cíal Alimentos tulajdonosa a Said családdal közösen 3.000 hektárnyi olajültetvénnyel gazdálkodik. Guillermo Luksicnak is vannak ültetvényei a Limarí völgyben, Aurelio Montes is érdeklődik az üzletág iránt.

Tejipar

Előrejelzések szerint középtávon meg fog duplázódni a chilei tejtermelés, ennek az expanziónak több fontos chilei szereplője is lesz. Nicolas Ibáñez, a Lácteos El Tronador tulajdonosa évi 15 millió literre szeretné emelni a jelenlegi évi 10 millió literes tejtermelését középtávon.

Az Ariztía holding a Lácteos Paraguay tejipari vállalaton keresztül diverzifikálja befektetéseit. Habár a fő üzletük a baromfi, a vállalatcsoport összesen évi 400 millió dollárnyi extra bevételre tesz szert mellékesen művelt üzleteiből. Ezek a tejipar, mezőgazdászoknak szánt termékek (trágyák, magok stb.), gyümölcs, avokádó és champigñon gomba. Valentín Cantergiani tulajdonában van a Lechera Longaví.

Technológiai projektek

Az innovatív technológiákba is sok chilei tőke ment az utóbbi időben. Ilyen például az AirLife vállalat, amely többek között az autóiparban, a retail ágazatban és az egészségügyben használt légtérfrissítési technológiákat ad el. Carlos Lima alapította, üzlettársaik között megtalálhatjuk testvérét, a Codelco volt fő vezérigazgatóját, Marcos Limát, a Codelco jelenlegi elnökét, Gerardo Jofrét és Germán Guerrero Espinozát is. A cég a friss gyümölcs tárolásához használt levegőztetési technológiákkal kezdte, ma már az egyéb élelmiszerek, a retail, a klinikák, egyéb ingatlanok és éttermek, valamint az autóipar számára is nyújtanak megoldásokat. (chilegazdasaga)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez