40 film a havannai filmfesztiválon

Idén 33. alkommal rendezik meg a kubai fővárosban az Új Latin-amerikai Filmek Fesztiválját. A december elsején kezdődött filmes találkozón tíz ország 40 nagy játékfilmjét láthatják tíz napon át az érdeklődők.
A fesztivál Gábriel García Márquez kolumbiai író megfilmesített alkotásait is bemutatja. A Száz év magány című világhírű regény szerzője, aki évente hosszú időt tölt Kubában és Fidel közeli barátjának hírében áll, rendszeres résztvevője a havannai filmfesztiváloknak. Idén hat Márquez-regény inspirálta alkotás látható Havannában. Ezek főleg régebbi alkotások, így például a brazil Ruy Guerra rendezése a ,,La mala hora,, (2004), a Montieli özvegy című film,  a chilei Miguel Littin alkotása Geraldine Chaplin főszereplésével (1979). Márquez nagy rajongója és támogatója a filmművészetnek, egyik alapítója a 25 éve Havannában működő Nemzetközi Filmes és Televíziós Iskolának.
A havannai filmfesztivál Korál díjáért 40 film versenyez a dél-amerikai kontinens majd minden országából. A játékfilmek mellett 30 dokumentumfilmet is bemutatnak, a többségük Mexikóban és Brazíliában készült. Megismerkedhetnek az érdeklődők további 25 forgatókönyvvel is, amelyek eddig még találták meg producerüket. Utóbbiak között 5 kubai forgatókönyv is van. (PL)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez