Az iskola, ahol García Márquez és Spielberg is oktat

Alapítása óta 750 filmrendező kapott diplomát a világ 25 országából és jelenleg is 109 növendéket oktatnak három évfolyamon. Olyan tanáraik vannak, mint Gabriel García Márquez író, Robert Redford, George Lucas, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg és még sorolni lehetne a filmművészet nagyjait.

 

 

A Kubai Nemzetközi Filmművészeti Iskola növendékei világhírű alkotásokat ajándékoztak a moziszerető közönségnek. Ma ez az iskola segítségért kiált: nem áll az összeomlás szélén, de nagy szüksége lenne egy alapos felújításra, berendezései korszerűsítésére. ,,Ma már nem elég 35 miliméteres filmanyagon dolgozni, mások a követelmények” – mondják az oktatók és a diákok.

 Az iskola 1986-os alapítása után hosszú éveken át ingyenesen képezte a növendékeit, ma pénzt kér a képzésért – de messze nem annyit, mint amennyibe a diploma megszerzése kerül. Az oktatás nincs veszélyben, a mintegy 300 rendszeres oktató professzor – akik többek között az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Indiából érkeznek – megérkezik és megtartja előadásait. Ugyanakkor az infrastruktúra már egy ideje erősen felújítás után kiált.

A diákok 15 ezer euróért szerezhetnek diplomát a havannai intézményben – ez az összeg magában foglalja a 3 éves képzést, a szállást és az ellátást. A képzés 55 ezer euróba kerül. A hiányzó összeget a világ mintegy 40 filmes műhelyének támogatása és a kubai kormány biztosítja az intézmény számára. Ennek ellenére az iskola kénytelen újabb támogatásért folyamodni, bár mint az igazgató, Rafael Rosal elmondja, nem szívesen teszi. A tandíj ugyanis kizárja az oktatásból a kevésbé tehetőseket és talán zseniális művészek kallódnak el. Egyes kormányok – Venezuela, Bolívia, Brazília és a Dominikai Köztársaság – ösztöndíjat biztosítanak a hallgatóiknak és ez örvendetes a mai világban. Az iskola tehát reméli, hogy a magas szintű filmművészeti oktatás túléli ezeket a nehéz időket, és megtalálják a megfelelő forrásokat a továbblépésre. (BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez