Moby Dick, a kis bálna delfinnek öltözött

Aprócska, fehér, enyhén rózsaszín uszonyokkal és szorgosan követi a mamáját. Moby Dick óta minden fehér tengeri emlőst különös érdeklődés és mítikus hangulat övez. Igaz, jelen esetben nem bálnáról, hanem delfinről van szó, az izgalom tudományos körökben máris határtalan.

Brazil biológusok most először figyeltek meg és kaptak lencsevégre egy albinó delfint, amely a pontoporia blainvillei delfincsaládhoz tartozik: ez a delfinfajta fokozottan veszélyeztetett még saját faján belül is. Egyedei ritkán ugranak a víz felszínére, rendkívül ijedősként ismertek és kizárólag a dél-amerikai vizekben élnek – ismertette megfigyelését a brazil santa catarinai Universidad Univille. A delfinek ezen típusát toninha néven ismerik Brazíliában, míg  Argentinában és Uruguayban plata-i vagy franciscana delfinnek nevezik.
Camilla Meirelles Sartori biológus, a Toninhas Projekt vezetője elmondta, hogy először láttak ilyen fehér delfínt, kezdetben nem is tudták, milyen állatról van szó. November elején sikerült lefényképezniük a különös állatot, amely egy felnőtt delfint követett – minden bizonnyal a mamáját. A delfinek fél évig teljesen anyjukra és annak tejére vannak utalva és a szoptatási időszak utána is egy éves korukig anyjukkal maradnak. A most megfigyelt állat – és különösen ez a delfinfajta – nagy veszélynek van kitéve, mivel a szokásosnál hosszabb, vékony pofájuk könnyebben beakad a halászok hálójába és ez végzetes számukra. Az ottani vergődésben gyorsan kimerülnek, és a stressz is halálos kimenetelű számukra. Az albino állat szervezetéből hiányzik a melanin, amelynek következtében a testük nagyon világos színű vagy egyenesen fehér. A fehér delfin megjelenése újra ráirányítja a figyelmet arra, hogy a dél-brazíliai Bahía de Babitonga öblöt /Santa Catarina állam/ természetvédelmi körzetté kell nyilvánítani, mert egyedül ott él ez a ritka delfinfajta – hívta fel a figyelmet Sartori.
Amióta Hermann Melville megalkotta 1851-ben az albinó bálnát, Moby Dicket, a fehér emlős halakat különös mítosz övezi. Bár az írónak annak idején nem volt szerencséje regényével – a Defoe Robinson Crusoe-jához vagy Cervantes Don Quijotéjéhez fogható jelentőségű regény a maga korábban nem hozott sikert alkotójának. Jóval később, különböző feldolgozások és még később filmek nyomán terjedt el a történet, de magáról az eredeti regényről ma is kevesen tudnak. (AOL)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez