Bolíviában csökkenek is és nőnek is a kokaföldek

Bolívia túlteljesítette azt az ígéretét, hogy fokozottan nekilát a kakatermelő ültetvények felszámolásához és 2011-ben kétszer annyi területet tisztított meg a kábítószer alapanyagául szolgáló növénytől, mint azt az eredetileg tervezte – állítja a la pazi kormány. Ezzel szemben az ENSZ úgy látja, az ország Dél-Amerika legnagyobb kokatermelőjévé vált az elmúlt évben. Bolívia területének jelentős része az Andok hegységben található, ahol  hagyományosan kokatermeléssel foglalkoztak és ebből is éltek.

 

Ez azt is jelenti, hogy a hegyvidékek indián lakosságának szinte  az egyetlen megélhetési forrása a kokatermesztés, amit aztán a körzetben tevékenykedő kokainfeldolgozóknak adnak tovább. Ezeknek az ültetvényeknek a felszámolása a lakosság ellenállásába ütközik, mivel  egyetlen megélhetési forrásuktól fosztják meg őket. Evo Morales kormánya igyekszik más növénykultúrák bevezetésére ezekben a körzetekben, de a folyamat nagyon lassú és a kokaföldek felszámolásakor kiesett jövedelmet nem tudják pótolni.
Felipe Cáceres miniszterhelyettes, akinek hivatala éppen ezzel a témával foglalkozik, megüzente a nemzetközi szervezeteknek, hogy túlteljesítették az igértüket és 10.051 hektárt tisztítottak meg a növénytől. Mint mondta, ez Bolívia legnagyobb hozzájárulása a kábítószerellenes harchoz.
Az üzenet két héttel azután hangzott el, hogy az ENSZ küldöttsége Bolíviában járt és megállapította: az ország a dél-amerikai kontinens legnagyobb kokatermelőjévé vált.
2010-ben Bolíviában 31 ezer hektáron termett a koka, ez 22 százalékkal több, mint azelőtt, hogy Evo Morales hatalomra került volna 2006-ban – mutatják az ENSZ adatai.
Ugyanakkor megfigyelők szerint azt követően, hogy az ország államosította a gázkészleteit és kemény feltételeket szabott a multinacionális cégek tevékenységének, a nemzetközi közösség viszonya megromlott Bolíviával. Ez tükröződik a különböző nemzetközi szervezetek véleményében is. Az viszont tény, hogy Bolívia Latin-Amerika egyik legszegényebb országa és legnagyobb kokaintermelője hosszú évtizedek óta Peruval egyetemben. (AOL/terra)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez