Hondurasban naponta húsz ember lesz gyilkosság áldozata

Hondurasban, ebben a kis közép-amerikai országban naponta húsz ember életét követeli a mindennapok erőszaka. Ezeknek a gyilkosságoknak a többsége valamilyen kapcsolatban áll a kábítószerrel vagy a drogügyletek körüli leszámolásokkal.

A rendőrség eddig teljesen tehetetlennek bizonyult, ezért az ország vezetése a hadsereghez fordult. A kongresszus pedig válaszul kirendelte az utcára a hadsereget, hogy a katonaság segítse a rendőri feladatok ellátását és igyekezzen elejét venni az országban elharapódzott erőszakos cselekményeknek.

 

Ezt a gyakorlatot Mexikó vezette be a közelmúltban, ahol a drogháborúban a rendőrség mellett a katonaság is tevékeny szerepet vállal a közrend viszonylagos fenntartásában. Latin-Amerikában a múltban sem volt ritka, hogy a katonaságot nem az ország külső biztonságának szavatolására használták, hanem a belső rend fenntartásában kaptak szerepet a katonák. Különösen így volt ez a katonai diktatúrák idején, amikor a hadseregek teljesen alkalmatlannak bizonyultak az ország védelmére, miközben világszerte ismertté váltak a saját népük ellen elkövetett attrocitások miatt. (AOL)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez