A Tienanmen téri diákmozgalom vezérei szeretnének hazalátogatni Kínába

Kína, Peking – Politikai okból megfosztanak minket attól a jogunktól, hogy hazalátogassunk! Nem kapunk útlevelet, a régieket pedig érvénytelenítették – írják nyílt levelükben a 89- es diákmozgalom vezérei, akik amerikai, illetve európai emigrációban élnek.
Vang Dan, Vu Er Kajszi és négy társuk levelét a Human Rights in China szervezet tette közzé.   Vang Dan és Vu Er Kajszi több társával együtt éhségsztrájkot folytatott 1989- ben, hogy rávegyék a kínai kommunista pártot a diákok követeléseinek elfogadására. Ehelyett a Tiltott Város vörös falai mögül tankok érkeztek és eltiporták a hetek óta tartó tiltakozást a Tienanmen téren, Peking kellős közepén. Több ezer ember meghalt, a pontos szám ma sem ismert.
Vang Dan elmenekült, de elfogták. 1991- ben négyéves börtönre ítélték, de ebből csak kettőt kellett leülnie, mert a nemzetközi tiltakozás hatására 1993- ban szabadon engedték. Ezt követően írásban bírálta a kínai kommunista pártot, és ezeket a cikkeket külföldön publikálta. Ezért 1996- ban 11 év börtönre ítélték. De ezt sem kellett leülnie, mert Clinton amerikai elnök pekingi látogatása előtt szép csendben kiengedték és Amerikába „száműzték”.Azóta is ott él..
Vu Er Kajszi, aki származására nézve ujgur, azzal keltett nagy figyelmet, hogy vitába mert szállni Li Peng kínai kormányfővel! Ez felségsértésnek számított Kínában, hiszen a miniszterelnököt a kínai kommunista párt bízta meg azzal, hogy „tárgyaljon” a diákokkal. Li Peng a diákok körében igen népszerűtlen volt, mert őt okolták a reformok elmaradásáért, és mert állítólag kezdettől fogva fegyveres fellépést javasolt a diákmozgalom ellen. A véres végkifejlet után őt tekintették a Tienanmen tér „hóhérának”. Bírálója, Vu Er Kajszi így valóságos népi hős lett, bujdosása idején sikerült elkerülnie a letartóztatást. Végül Hongkongba érkezett. Ott próbált meg szervezkedni, de látva a rendőri elnyomás brutalitását, feladta terveit és Franciaországba költözött. Azóta is ott él…
A Human Rights in China bejelentette, hogy meghalt Fang Licsi professzor, aki a Tienanmen téri diákok egyik fő mentora volt, és 1989- ben a nemzetközi sajtó kínai Szaharovnak nevezte el. A kínai kommunista párt hivatalosan még mindig ellenforradalmi lázadásnak nevezi a Tienanmen téri mozgalmat. Ven Csiapao miniszterelnök a nemzetgyűlés legutóbbi ülésszakának idején utalt arra, hogy elérkezett az ideje az 1989- es események felülvizsgálatának. Ven 1989- ben együtt ment ki a térre Csao Cejang félreállított pártfőtitkárral, hogy figyelmeztesse a diákokat: véres megtorlás következik! A kínai kommunista pártot ma is mélyen megosztja a Tienanmen téri válság és annak katonai kezelése. Így nem valószínű, hogy a döntő fontosságú őszi pártkongresszus előtt döntenének az egykori diákvezérek kéréséről: hogy visszakaphassák kínai útlevelüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez