134 Nobel díjas levele Kína első emberéhez: szabadságot a Nobel Békedíjas ellenzéki írónak!

Kína, Peking –  A jelenleg 56 éves Liu Hsziao po /Liu Xiaobo/ az egyetlen Nobel Békedíjas, aki börtönben van!-  hívják fel a figyelmet az aláírók. Akik üdvözlik Hszi Csin pinget /Xi Jinping/ abból az alkalomból, hogy megválasztották a kormányzó Kínai Kommunista Párt első emberének.

A pártkongresszuson Hszi Csin ping, aki ugyanahhoz a nemzedékhez tartozik, mint a börtönben ülő Nobel Békedíjas író, a nemrég megtartott pártkongresszuson állást foglalt az emberi jogok respektálása mellett. Az irodalmi Nobel díj idei kínai kitüntetettje is kérte korábban írótársa szabadon engedését.
Liu Hsziao po nagy szerepet játszott 1989-ben a demokratikus diákmozgalom tanácsadójaként. Ő fogalmazott meg fontos dokumentumokat, melyek Kína demokratizálását célozták. A diákmegmozdulás vérbefojtása után lecsukták, de amint szabadlábra került, folytatta ellenzéki tevékenységét. 2008-ban döntő szerepe volt abban, hogy az ellenzéki értelmiség megfogalmazta a Charta 08-at, amely valamiféle többpártrendszert irányzott elő a jelenlegi kínai alkotmány keretei között. Ezt követően újra letartóztatták és 2009 karácsonyán 11 éves börtönre ítélték ” államellenes felforgató tevékenység ” címén.
A 134 Nobel díjas levelének megfogalmazásában nagy szerepet játszott Desmond Tutu dél-afrikai nyugalmazott érsek, aki Nobel Békedíját az apartheid ellenes harcért  illetve a fekete- fehér párbeszéd elősegítéséért kapta. Aláírta a levelet a Dalai Láma is, aki maga is Nobel Békedíjat kapott. Mit tesz ezek után Kína új első embere, Hszi Csin ping? Nincs könnyű helyzetben! Teng Hsziao ping, a kínai reformok atyja 1989-ben állítólag épp Liu Hsziao po beadványát olvasva fogalmazta meg híres mondását, mely a Kínai Kommunista Párt vezetőinek jelmondata lett: a gazdaságban minden változás lehetséges, a politikában semmi sem! Pekingi tudósítók szerint a Nobel díjasok levelére válaszul aligha bocsátják azonnal szabadon az ellenzéki írót, de mérsékelhetik a 11 éves börtönbüntetést, majd pedig egészségi állapotára hivatkozva elengedhetik Liu Hsziao pot, esetleg udvariasan felszólítva őt, hogy harcát a kínai demokráciáért ezentúl külföldön folytassa …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez