Három ujgurt halálra ítéltek a Tienanmen-téri merénylet miatt

Egy autó halálra gázolt két turistát Peking központi terén, majd lángra gyulladt és a benne ülő három ember bennégett. Öngyilkos merénylet, vagy rendőrségi üldözés katasztrofális végeredménnyel? Ma sem lehet tudni, de három ujgurt halálra ítéltek, mert részt vett a merényletben.

 

A bíróság a Hszincsiang-Ujgur Autonóm tartományban mondta ki az ítéletet az ujgur csoport felett, akiket a hivatalos kínai sajtó terroristáknak nevezett. A három halálos ítélet mellett öt embert hosszú börtönbüntetésre ítéltek a Tienanmen-téri merénylet miatt. A Hszincsiang-Ujgur Autonóm tartományban az elmúlt hetekben több véres terrorakciót is végrehajtottak ujgur szeparatisták. Először Urumcsi egyik piacán robbantak fel autóban elrejett bombák (31 halott és több mint 90 sebesült), majd pedig a tartomány fővárosának főpályaudvarán volt merénylet (9 halott és 79 sebesült).

Ezt követően tanácskozást tartottak Pekingben a terrorizmusellenes harc megerősítéséről. Ezen maga Hszi Csinping államfő elnökölt. A tanácskozás végén az a döntés született, hogy aktívan kell küzdeni a vallási alapú terrorizmus ellen. Ez mindenekelőtt a Hszincsiang-Ujgur tartományban működő ujgur szervezeteket jelenti, melyek jórészt iszlamista eszméket vallanak, illetve a tibeti csoportokat, melyek eszmei alapja a buddhizmus.

Ezeket a csoportokat Kínában terrorista és szeparatista szervezeteknek tekintik és általában igen súlyos ítéleteket hoznak ellenük. A Hszincsiang-Ujgur tartományban az ujgur őslakosság, amely jórészt muzulmán, kisebbségbe szorult a kínai bevándorlók mögött. A vezető tisztségek, a jól fizetett állások többsége is a kínaiaknak jut. Az ujgur fiatalok jelentős része viszont nem tud elhelyezkedni, mert nincs megfelelő szakképzettsége és nem tud kínaiul.

Komoly feszültség alakult ki a határtartományban, ahol megnövelték a kínai fegyveres erők létszámát. A rendőrség díjat tűzött ki az ujgur ellenállók fejére. Mindenki, aki információkkal szolgál a “terroristákról” 30 ezer jüanra számíthat. Ez mintegy 4500 dollár. Szép summa Kína nyugati részén, amely messze elmaradt a gyorsan fejlődő keleti területek mögött.

Közben a közszolgálati média újabb ujgur “terrorakcióról” adott hírt: három késekkel felfegyverzett férfi berontott egy játékterembe Urumcsiban, ahol négy embert megsebesítettek. A rendőrség két támadót megölt, a harmadikat elfogták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez