Baku átírja a Nabucco forgatókönyvét

Azerbajdzsán, Baku – Az azeri energiapolitikában a Nabucco-hoz kapcsolódó elképzelések háttérbe kerültek. Ezt az is erősíti, hogy a TANAP projekt megvalósítása időközben elkezdődött. Azerbajdzsán erről már világos üzenetet küldött a Nabucco-ban érdekelt partnereinek. Kaló Ottó írása az AsiaPORT-nak.

A TANAP (Trans-Anatolian-Pipeline) gázvezeték építésének elkezdése átírja a Nabucco projekthez kapcsolódó elképzeléseket. Köztudott, hogy mindkét fejlesztést az azeri gázkészletekre alapozzák. A TANAP esetében 32 milliárd köbméter földgáz továbbításában gondolkodnak, míg a Nabucco vezetéken évi 80 milliárd köbméter földgáz kerülne továbbításra Törökországon keresztül, Európába.

Azerbajdzsán jelenleg éves szinten is „csak” 28-30 milliárd köbméter földgáz kitermelésére képes. Ez az állapot 2016-ig, a Shah Deniz 2 gázmező beüzemeléséig így is marad. Emiatt 2016 előtt Azerbajdzsán nem lesz képes jelentősen megemelni gázkitermelését. A Shah Deniz 2 mezőn a szükséges fejlesztések elvégzése után a kitermelés évente 37 milliárd köbméterre emelkedik. Ezután évente még 9.1 milliárd köbméterrel növelhető a kitermelhető mennyiség.  

Igazán jelentős növekedés csak az Absheron gázmező műszaki fejlesztését követően érhető el. Az ott található tartalékok piacra kerülésével a kitermelhető gáz mennyisége, évente 50 milliárd köbméterre ugrik. A Shah Deniz 2 mezőről kitermelésre kerülő gázmennyiség teljes egészében a TANAP vezetékrendszerbe kerül. 

Azerbajdzsán jelenleg évente hat milliárd köbméter földgázt Törökországba (Ez a mennyiség 2016-ot követően 16 milliárd köbméterre nő), Oroszországba pedig 13 milliárd köbméter gázt továbbít. Megközelítőleg egy milliárd köbmétert kap Georgia,(Grúzia) Görögország és Irán. Azerbajdzsán egy kétoldalú szerződés keretében további 400 ezer köbméter gázt szállít Iránba, amit a szomszédos ország -szívességet téve- azonnal tovább szállít az Azerbajdzsánhoz tartozó Nahicsevánba.  

A TANAP építésének elkezdésével a Nabucco vezeték feltöltésének kérdése komoly problémává vált. Egyértelmű lett, hogy az Asheron gázmező 2022-es belépéséig ez a feladat csupán az azeri készletekre alapozva, lehetetlen vállalkozás. Azerbajdzsán 2022-ig csak a TANAP-ot tudja tölteni. Hiába is készül el a Nabucco, a kettőt egyszerre nem lehet feltölteni az azeri készletekből. A kitermelés jelenlegi műszaki fejlettségi szintjén ez csakis abban az esetben lehetséges, ha a Nabucco-hoz kapcsolják az iraki és a türkmenisztáni lelőhelyeket. Amennyiben ez sikerül, nem kell 2022-ig várni.

Azerbajdzsán ezt a megoldást is támogatja egy későbbi együttműködés reményében, de a fő alternatív beszállító – az azeri készletek kitermelhetőségének biztosíthatóságáig – csakis Irak és Türkmenisztán lehet. 

Irak a kezdeti időszakban 15 milliárd köbmétert tudna szállítani évente annak ellenére, hogy jelenlegi lehetősége mindössze négy milliárd köbméter kitermelését teszi lehetővé. Türkmenisztán most 40 milliárd köbméter kitermelésére képes évente.

Türkmenisztán csatlakozása a Nabucco-hoz jelenleg nem reális lehetőség, egyrészt gazdasági, másrészt politikai okok miatt. Utóbbiak közé tartozik a Kaszpi-tenger nemzetközi státuszának rendezetlensége, de a Baku-Ashabat közötti vezeték lefektetésének kudarca is azt mutatja, hogy Türkmenisztán nem igazán érdekelt a Nabucco megvalósításában, tudósított a Vestnikavkaza hírportál.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez