Hogy lett Szon Maszajosi, Japán második leggazdagabb embere egy sikeres jen spekulációval?

Japán, Tokió – A pénzügyi zseninek tartott japán úr cége, a Softbank megvette a Sprint nevű vállalatot 20 milliárd dollárért. Ez már önmagában szép üzlet, bár a Softbank Japán egyik leginkább eladósodott cége. De hogy lett ebből a vállalkozó szellemű főnöknek 2 milliárd dollár haszna?

Úgy, hogy az október 15-én megkötött üzlet árfolyamát 82,2 jen/dollárban határozták meg. Időközben a jen 15%-ot veszített az értékéből, most 93 jen/dollár az árfolyam, de az előrejelzések szerint hamarosan 95 lesz. Az árfolyam nyereség 2 milliárd dollár! Szon Maszajosi ezzel 8,9 milliárd dollárra növelte magánvagyonát és ezzel megszerezte a második helyet a távol-keleti szigetországban. Az első Janai Tadasi, akinek 13,36 milliárd dolláros vagyona van. Ő is a pénzügyekben jeleskedik. Régebben a nagy exportőr iparvállalatok főnökei és tulajdonosai álltak az élen, de az még a válság előtt volt. Ma a pénzügyi szféra dominál Japánban is.
  A japán jen árfolyama egyébként valószínűleg tovább csökken, miután ez a kormány szándéka és a Nemzeti Bank kijelölt elnöke ugyanezt a filozófiát vallja. A G 20 országok pénzügyminisztereinek legutóbbi moszkvai tanácskozásán a partnerek nem szálltak szembe a japán kormány “unortodox” elképzeléseivel. Japán ugyanis két évtizede deflációval küzd, számára az infláció nem jelent különösebb veszélyt. Ráadásul a költségvetés óriási hiányát a hazai államkötvény vásárlók fedezik, így a jen árfolyamának változása kézben tartható folyamatnak tűnik. Az ügyes üzletemberek pedig kihasználják a trendet: Soros György 1 milliárd, Szon Maszajosi pedig két milliárd dollárt nyert azzal, hogy előre látta: a jen árfolyama csökkenni fog…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez