Kitiltották a palotából a szenátort

A fukushimai nukleáris katasztrófa következményeire akarta figyelmeztetni Akihito császárt Yamamoto szenátor egy fogadáson. Ezzel súlyosan megsértette az alkotmányos protokollt, mely szerint a császár csak uralkodik, de nem szól bele a politikába. 

A jövőben egyetlen fogadásra sem hívják meg a császár palotájába a színészből lett szenátort! Ez a büntetése azért, mert levelet merészelt átnyújtani az uralkodónak. Többen a szenátor lemondását követelték, de ő a választókra hivatkozott. “Azzal bíztak meg, hogy a környezetvédelmi problémákat vessem fel, és a fukushimai nukleáris katasztrófa ide tartozik. Nem tudtam, hogy ezzel megsértem a szabályokat!”- nyilatkozta a szenátor.

A nukleáris erőművek kérdése igen érzékeny politikai probléma Japánban. A közvélemény nagyrésze, Németországhoz hasonlóan, az atomerőművek bezárását szeretné a fukushimai katasztrófa után. A hatalmon levő Liberális Demokrata Párt viszont az atomerőművek híve, ugyanis egyrészt, az atomlobbi a párt egyik legfőbb szponzora, az atomerőműveket a nemzeti függetlenség zálogának tekintik.

Ha ugyanis Japán lemondana a nukleáris energiáról, ki lenne szolgáltatva a közel-keleti kőolajnak és az orosz földgáznak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez