Miért ért véget az Indus völgyi civilizáció?

Több mint négyezer éve szűnt meg az Indus völgyi civilizáció, amely a maga korában a legfejlettebbek közé tartozott. Miért? Mert 200 évig nem volt monszun.

 

 

A 200 éves gyilkos szárazság végzett a fejlett civilizációval, amely nem tud megoldani a víz hiányát, hiszen ezen alapult az egész mezőgazdaság. A rendezett városok, a magas kultúra szépen lassan megszűnt. A birodalom írása annyira titokzatos, hogy máig nem tudták megfejteni.

A birodalom bukásának okára viszont most fényt derített egy kutató csoport, melyet egy indiai származású brit tudós vezetett. Alapos méréseket végeztek, és rájöttek arra: szörnyű szárazság lehetett, amely körülbelül 200 évig tartott. Valamikor 4200 évvel ezelőtt kezdődött, és amikor végetért körülbelül 4000 éve, már elpusztult a civilizáció a mai Pakisztán és Északnyugat India területén. A rejtély tehát megoldódott: nem egy másik birodalom katonái hanem a szörnyű szárazság vetett véget a világ egyik legősibb és legfejlettebb civilizációjának.

Az igazi kérdés: miért nem volt monszun 200 évig? A világ más részein miért nem pusztított kétszáz éves szárazság? Talán a napfolt tevékenység okozta? De akkor miért csak itt, az Indus völgyében, ahol négyezer évvel ezelőtt 200 éves szárazság vetett véget egy fejlett birodalomnak?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez