Kevésbé menő a hivatalnoki karrier Kínában

A kínai kormány takarékossági kampányának következtében visszaesett idén a meghirdetett közhivatalnoki állások száma, és a jelentkezők számát az is nagy mértékben visszaveti, hogy a hatóságok a korrupcióellenes kampány során lesújtanak a korrupt hivatalokra.

A Cajhszin című gazdasági és pénzügyi magazin összeállítása szerint a felvételi vizsgát meghirdető tartományok csaknem kétharmadában mind a meghirdetett állami állások, mind a jelentkezők száma visszaesett idén. Példaként a lap a kelet-kínai Csöcsiang tartományt említi, ahol tavaly 10 500 közhivatalt hirdettek meg, melyért összesen 360 ezer ember szállt versenybe. Idén a betölthető tisztségek száma a 9 ezret sem éri el, a jelentkezők száma pedig 227 ezerre apadt. Ugyancsak jól látható a trend a kínai fővárosban, Pekingben, ahol a tavalyi 3800 után idén mindössze 3400 köztisztviselői állás vár gazdára, a jelentkezők száma pedig 68 ezerről 50 ezerre esett.
A meghirdetett közhivatalnoki állások számának csökkenése mögött legnagyobbrészt a kínai kormány 2012 végén meghirdetett, átfogó takarékossági kampánya áll. Ennek értelmében – ahogyan azt Li Ko-csiang miniszterelnök legutóbb márciusban hangsúlyozta – az állami hivatalokban dolgozók számát is racionalizálják, az adminisztrációt pedig hatékonyabbá teszik.
A jelentkezők számának visszaesését egy másik központi kampány, a Hszi Csin-ping elnök nevével fémjelzett korrupcióellenes küzdelem apasztja. Az elmúlt másfél évben a miniszterek, tartományi vezetők bukását is eredményező kampány Hszi szavai szerint a közigazgatás “minden szintjére kiterjed”, az alól senki sem jelent kivételt.
A korrupcióellenes küzdelem a hivatalnokok illegális jövedelme, indokolatlan pazarlása, állami pénzek szabálytalan elköltése ellen irányul, félelmet keltve és kevésbé vonzóvá téve a hivatalt az álláskeresők számára. A jelentkezők számának csökkenéséhez emellett hozzájárultak a demográfiai trendek, a fiatalok számának csökkenése is.
A közhivatali állások hagyományosan a legnépszerűbbek közé tartoznak Kínában, egyebek közt az állások jelentette hosszú távú biztonság miatt. Az állami pozíciók általában évekre bebiztosított, jól fizető helyet jelentenek a mai, komoly versennyel és fluktuációval riogató más munkákkal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez