Magyar befektetés-ösztönzés Kínában

A közép-kelet európai országok gazdasági és kereskedelmi miniszteri szintű, június 8-i ningboi értekezletével párhuzamosan számos, a magyar-kínai kapcsolatokat erősítő program zajlott Kínában.

 

 

 

 

 

 

 

Ezeket a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Bank of China tíznapos roadshow-ja fogta össze, amelynek pekingi befektetés-ösztönző konferenciáján Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár mutatta be a két szervezet közös befektetési kézikönyvét. A ningboi helyszínen ezután magyar termékeket népszerűsítő kiállításra és üzleti találkozókra került sor.

Június 8-án tartották Kínában, a Sanghajhoz közeli Ningbo városában a közép-kelet európai országok gazdasági/kereskedelmi miniszteri szintű értekezletét. A fórumon ugyanazon országok – Románia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia – képviselői vettek részt, amelyek vezetői 2013 novemberében, a romániai csúcstalálkozón tárgyaltak a kínai kormányfővel.

A miniszteri szintű értekezlet köré, az Orbán Viktor miniszterelnök februári látogatása révén szorosabbá vált magyar-kínai viszony további erősítése jegyében több magyar vonatkozású rendezvény csoportosult, kiemelkedik ezek közül a HITA és a Bank of China június 1-10. közötti közös, „Magyarország – Közép-Kelet-Európa szíve, az Európai Unió kapuja” elnevezésű roadshow-ja. A programban a két szervezet elöljárói mellett az Eximbank, a Deloitte CE, a Wanhua Group és a Baker & McKenzie magyarországi vezetői is részt vettek. A hazai szakemberek előadásaira épültek a négy városban – Shijiazhuang-ban, Zhengzou-ban, Pekingben és Suzhou-ban – megrendezett magyar befektetés-ösztönző konferenciák.

A fórumokon több mint négyszáz, magyarországi befektetési lehetőségek iránt érdeklődő, termelő és logisztikai ágazatokban működő kínai magánvállalat képviselője volt jelen, akikkel a magyar delegáció tagjai kétoldalú tárgyalásokat is folytattak. A világ kilencedik legnagyobb kereskedelmi bankja, azaz a Bank of China, a HITA és az EXIM szervezésében megvalósult konferenciasorozat június 6-i pekingi tanácskozásán Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár mutatta be a HITA és a Bank of China által közösen készített, Magyarország befektetési és üzleti környezetét kínai nyelven bemutató, 170 oldalas magyarországi befektetési kézikönyvet. A kiadványt a HITA-val kötött együttműködés értelmében a Bank of China több mint ezer kiemelt üzleti partnerének kézbesíti majd.

„Kína „Go global” és Magyarország „Keleti Nyitás” politikája kiválóan illeszkedik egymáshoz; számos kínai sikertörténettel mutattuk be, hogy egy Magyarországon megvalósított beruházás tökéletes belépési pont az európai piacokra” – jelentette ki Bödőcs Róbert, a HITA elnökhelyettese, aki arról is beszélt, hogy a Wanhua, a Huawei és a ZTE mellett így további kínai termelő befektetések teremthetnek új munkahelyeket Magyarországon. – „Az export célú befektetéseket az EXIM finanszírozási és biztosítási termékeivel tudja majd ösztönözni” – tette hozzá Pető Ernő , az Eximbank elnöke.

Chen Huai Yu a Bank of China magyarországi vezérigazgatója elmondta, hogy a rendezvénysorozattal a kínai bank szeretne minél több komoly és tőkeerős kínai vállalatot Magyarországra vonzani, hogy ott hozzák létre közép-kelet-európai központjukat, ezzel a bank nem csak a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok építéséből veszi ki aktívan részét, hanem a régiós növekedési terveinek és társadalmi felelősségvállalási célkitűzéseinek is eleget kíván tenni.

A befektetői programok mellett húsz standon biztosított megjelenési lehetőséget magyar vállalatoknak a HITA és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. június 8-11. között, a több mint ötvenezer látogatót vonzó Közép-Kelet-Európai Országok Termékeit Bemutató Kiállításon. A Kínai Kereskedelmi Minisztérium által támogatott, Kína egyik legnagyobb import-export vásárával (China International Consumer Goods Fair) párhuzamosan zajló expo magyar résztvevői mérnöki szolgáltatásokat, megújuló energia megoldásokat, orvosi műszereket, borokat, pálinkákat, röviditalokat, élelmiszereket és háztartási cikkeket mutattak be az érdeklődőknek.

A szervezők június 9-én, Ningboban a HITA előadójának részvételével egy beruházásokkal kapcsolatos szemináriumot is tartottak, továbbá üzleti találkozókat szerveztek a jelenlévő magyarországi vállalatok számára. A kínai partnerekkel megkezdett tárgyalások június 11-én, a HITA és a Sanghaji Főkonzulátus által szervezett Sanghaji Üzleti Fórumon folytatódnak.

Szerző: VG

Forrás:Világgazdaság Online

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez