Korrupció és szex – Enyhe ítéletek

3 éves felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság a Glaxosmithkline egykori brit igazgatóját, aki bűnösnek vallotta magát. Szexuális szolgáltatásokkal szerzett ügyfeleket a brit gyógyszeróriásnak. A Glaxosmithkline 300 millió fontos bírságot is fizet, ami majdnem 120 milliárd forint.

 

A bíróság szerint ennyit költött a Glaxosmithkline arra, hogy megvásárolja azokat a döntéshozókat, akik a gyógyszerek vásárlásáról dönthetnek Kínában.

Hogy vették meg a kórház igazgatókat? Úgy, hogy méregdrága luxusutakat szerveztek nekik. Ezeken egy-egy készséges ifjú hölgy is elkísérte a nagyhatalmú mandarinokat. A Glaxosmithkline erre egy külön turistairodát tartott fenn Sanghajban. Ennek a szexturizmusnak most befellegzett, az irodát bezárták. Mark Reilly a Glaxosmithkline volt kínai igazgatója elismerte a bűnösségét, ezért csak három éves felfüggesztett börtönre ítélték Hunan tartomány fővárosában, Csangsaban. Négy kínai főnököt is csak felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.

Korábban a kínai ügyészség jóval nagyobb összegeket emlegetett, a lapok arra számítottak, hogy a Glaxosmithkline főnöke akár 10 éves börtönt is kaphat, a kínai helyetteseket pedig ki is végezhetik. A korrupciós kampány szigora azonban a brit óriás esetében távolról sem volt oly nagy, mint a kínai cégek esetében. Peking valószínűleg nem akarja elijeszteni a külföldi cégeket. Márpedig egy szigorú ítélet esetleg erre ösztönözné a multikat.

A Glaxosmithkline világcég főnöke sietett kifejezni mélységes megbánását, s egyben közölte: több mint száz éve jelen vannak Kína hatalmas piacán, és a jövőben is jelen kívánnak lenni. Minden bizonnyal háttéralku született a Glaxosmithkline és a pekingi vezetés között, ennek értelmében a brit gyógyszeróriás folytathatja tevékenységét Kínában. Legfeljebb az ügyfeleinek kell lemondani a szexturizmusról egy időre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez