Oroszország 25 milliárd dollárért korszerűsíti a vasutat Észak-Koreában

Húszéves vasúti együttműködési szerződést irt alá Oroszország és a KNDK. Eszerint orosz pénzből és orosz technikával építik újjá Észak-Korea 3500 kilométeres vasúthálózatát.

 

Alekszandr Galuska, a Távol-Kelet fejlesztéséért felelős miniszter elmondta a sajtónak: “Észak-Korea nyersanyagokat fizet, mindenekelőtt szenet, vasércet és más fémeket. Fontolóra veszik a két állam energia hálózatának összekapcsolását is. Észak-Korea energia helyzete tragikus, mert az országnak csekély hazai forrásai vannak, importra pedig nincsen pénze, ezenkívül szankciók is sújtják a világtól elzárkózó kommunista államot amiatt, hogy az ENSZ határozatait megsértve továbbfejleszti nukleáris és rakéta fegyverzetét.”

Észak-Koreát 1945-ben orosz csapatok szabadították fel a több évtizedes japán uralom alól. Maga a rendszert alapító Kim Ir Szen is szovjet századosi egyenruhában lépett hazája földjére. Sztálin életében Észak-Korea Moszkva hű szövetségese volt, és a szovjet diktátor parancsára megindította a háborút Amerika és Dél-Korea ellen. A háború katasztrofális pusztulást hozott, ezért Kim Ir Szen Sztálin halála után (1953) Kína irányába fordult. Ma is Kína a legfontosabb szövetségese, de az ifjú diktátor, Kim Ir Szen unokája tart az egyoldalú kínai függéstől. Tavaly decemberben kivégeztette a rezsim második számú emberét, aki Peking reformjait ajánlotta az alig 31 éves diktátor figyelmébe. Most ez az Oroszországgal megkötött szerződés azt mutatja, hogy Észak-Korea Kína befolyását Moszkvával kívánja ellensúlyozni.

A két állam tervbe vette a vízumkényszer megszüntetését. Észak-Korea polgárai tökéletesen el vannak vágva a világtól, soha nem utazhatnak külföldre. Csak az állam szigorúan megválogatott emberei léphetik át a határt. Más oldalról viszont Kína kereskedői könnyen bejuthatnak Észak-Koreába , ahol már a hírek szerint ők irányítják a feketepiacot.

Most az orosz szakértők érkezése enyhítheti a kínai nyomást a 24 milliós országra, amely akkora, mint egy kisebb kínai tartomány. Kínában 2-3 koreai közösség él, közülük Peking bármikor toborozhat új vezetőket Észak-Korea számára. Tudja ezt az első kommunista dinasztia harmadik diktátora, Kim Dzsongun is, ezért bízta a vasúti hálózat korszerűsítését inkább a nagy Oroszországra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez